Hlavní obsah

Švédsko – Španělsko 27:26Seveřané ovládli ME po dvaceti letech! Drama rozhodli sedmičkou po čase

Aktualizováno

Švédští házenkáři zvítězili ve finále mistrovství Evropy v Budapešti nad Španělskem 27:26 a získali rekordní páté zlato. Ve finále se utkaly dva týmy z „české“ základní skupiny. S oběma celky odehrál národní tým dramatické duely, se Španěly prohrál o dvě branky a se Švédy remizoval, což mu k postupu těsně nestačilo. Španělsko i Švédsko pak prošlo nástrahami hlavní fáze i semifinále až na vrchol turnaje. A finále nabídlo neskutečné drama do posledních sekund, které rozhodl sedmičkou po čase švédský křídelník Niclas Ekberg.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Švédové oslavují brankáře Andrease Palicku, který byl vyhlášen hráčem finále.

Článek

Úvod utkání vyšel lépe Seveřanům, kteří brzy šli do dvoubrankového vedení. Zpočátku znovu skvěle chytal švédský gólman s českými kořeny Andreas Palicka, který nepustil Španěly do vedení za stavu 6:6, kdy pokryl samostatný únik Jorgeho Maquedy.

Švédsko si ale větší náskok nevytvořilo. Hampus Wanne, který v semifinále vinou pozitivního testu na covid chyběl, totiž neproměnil dvě sedmičky. Španělé tak těsně před koncem první půle otočili skóre trefou Adrii Figuerase z pivota a do šaten šli s jednobrankovým náskokem 13:12.

Ve druhém poločase Švédové v přestřelce srovnali na 17:17 po skvělé souhře s pivotem Oscarem Bergendahlem. Ten byl vyhlášen nejlepším obranářem turnaje, ale výborně si počínal i v ofenzivě, ve finále se trefil pětkrát. Dařilo se ale i Figuerasovi, který z pivota skóroval dokonce šestkrát.

Následně se přestřelka plná krásných gólů změnila v tuhý boj o každou trefu. Ani jeden z týmů nemohl odskočit do většího než jednobrankového náskoku. To se povedlo až Seveřanům v 54. minutě, kdy Wanne napravil zaváhání z prvního poločasu, vystihl přihrávku soupeře a proměnil samostatný únik. O minutu později se prosadil i střelou z levého křídla z velmi ostrého úhlu.

Švédsko tak vedlo 26:24, navíc gólman Palicka lapil ránu z levé spojky. Poté však Španělé zpevnili defenzivu a nutili hrát soupeře až do signalizované pasivity, při které Seveřané chybovali. Obhájci titulu se tak dotáhli na 26:26 a v poslední minutě dokonce mohli rozhodnout. Joan Cañellas ale slabým zakončením po kontaktu, který rozhodčí jako faul neoznačili, neuspěl.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Zdrcený Španěl Aleix Gomez Abello...

Švédové měli dvacet sekund na závěrečný útok. Albin Lagergren se prořítil do brankoviště a vybojoval sedmičku. Tu už po siréně proměnil s přehledem ranou pod horní tyčku Niclas Ekberg a Seveřané se mohli radovat. Mistrovství Evropy ovládli po dlouhých dvaceti letech. V roce 2002 na domácí půdě dovršili zlatý hattrick, který letos uhájili. Na třetí triumf v řadě na evropském šampionátu totiž útočili právě Španělé. Ti se tentokrát musejí spokojit se stříbrem. První titul mají Švédové ještě z roku 1994.

Bronz získali házenkáři Dánska, kteří v souboji poražených semifinalistů zdolali Francii 35:32 po prodloužení.

Mistrovství Evropy házenkářů v Budapešti:
Finále:
Švédsko - Španělsko 27:26 (12:13)
Nejvíce branek: Ekberg 5/4, Bergendahl 5, Wanne 4 - Figueras 6, Gómez 6/4, Tarrafeta 5.
O 3. místo:
Dánsko - Francie 35:32 po prodl. (29:29, 13:14).
Konečné pořadí:
1. Švédsko
2. Španělsko
3. Dánsko
4. Francie
5. Norsko
6. Island
7. Německo
8. Chorvatsko
9. Rusko
10. Nizozemsko
11. Černá Hora
12. Polsko
13. ČR
14. Srbsko
15. Maďarsko
16. Slovinsko
17. Bělorusko
18. SR
19. Portugalsko
20. Rakousko
21. Litva
22. Severní Makedonie
23. Bosna a Hercegovina
24. Ukrajina
Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.