Hlavní obsah

Skandál na evropském šampionátu! Postoupil tým kvůli kalkulaci soupeře?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovský poprask vyvolal poslední zápas ve skupině D házenkářského evropského šampionátu žen mezi Německem a Španělskem. Španělky zvítězily 23:21, ve skupině obsadily druhé místo a společně s třetím Německem a první Černou Horou postoupily do hlavní fáze turnaje. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, kdyby však Španělky nedělaly vše pro to, aby jejich soupeřky prohrály přesně o dva body a neradovaly se po jejich brance.

Foto: ehfeuro.eurohandball.com

Španělka se prosazuje proti německé obraně.

Článek

Navzdory porážce se Španělkami postoupily házenkářky Německa ze třetího místa se ziskem dvou bodů do hlavní části turnaje, která je rozdělena do dvou skupin, z nichž první dva týmy z každé z nich postoupí do semifinále.

Kdyby však tým pod vedením kouče Markuse Gaugische prohrál o tři, a ne o dva góly, skončil by kvůli horšímu brankovému rozdílu na čtvrtém nepostupovém místě. Takhle černého Petra kvůli horšímu vzájemnému zápasu dostalo Polsko.

Doposud na tom nebylo nic zvláštního. Španělsko však mocně usilovalo o to, aby nad Německem ve vzájemném zápase vyhrálo, ale ne o více než dva góly. Důvod? Body ze zápasů z předkola nasbírané proti týmům, které rovněž postoupily do hlavní fáze, se totiž nemažou a celkům zůstávají.

Tým z Pyrenejského poloostrova prohrál ve skupině s Polskem, a pokud by právě Polsko postoupilo společně s ním, byl by bez bodu. Takhle Španělsku dva body za výhru nad Německem zůstanou.

Svěřenkyně Josého Pradese tedy dělaly vše pro to, aby Němky porazily jen o dvě branky. 47 vteřin před koncem vedly Španělky o tři góly, byly v držení míče, ale místo rozehrání útoku k odkryté brance odehrála Jennifer Gutiérrezová balon jen na německé území.

Německý tým tento "dárek" využil a zásluhou Xenie Smitsové snížil na 21:23. Nutno podotknout že Smitsová se prosadila přes ne příliš bránící soupeřky. Aby toho nebylo málo, po vstřelení branky se kromě Němek začala radovat i Paula Argosová, která si po chvíli uvědomila, že to by asi neměla a přestala.

Španělský tým se v posledních vteřinách zápasu vůbec nesnažil prosadit, a tak utkání skončilo vytouženým dvougólovým rozdílem. Kouč Prades pro chování své svěřenkyně neměl příliš věrohodné vysvětlení. „Myslím, že byla jen šťastná, protože jsme předchozí dva zápasy prohráli a v tomto okamžiku jí bylo jasné, že se spoluhráčkami vyhrají," řekl.

Byl přesvědčen, že jeho svěřenkyně daly do zápasu do poslední chvíle všechno. „Chtěli jsme vyhrát, a ne kalkulovat v hlavách. Hráli jsme, abychom vyhráli. A to se nám nakonec povedlo," řekl španělský kouč.

Řada fanoušků se však nad celou situací stále podivuje, víceméně však Španělky chápe. „Je škoda, že to udělaly takhle. Udělaly ale to, co musely udělat. [...] V takových situacích myslíte jen na sebe a na to, jak se můžete dostat do nejlepší pozice," řekla norská reprezentantka Henny Reistadová.

Foto: ehfeuro.eurohandball.com

Momentka z utkání Španělska s Německem.

„Za prvé, není dobré dělat něco takového. Za druhé, pokud to uděláte, alespoň si zachovejte pokerovou tvář a nefanděte druhému týmu," dodala další norská reprezentantka Maren Aardahlová.

Reklama