Hlavní obsah

Surový diamant v Pardubicích. Obr Wembanyama míří ke hvězdám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni na mistrovství Evropy řádil v Praze dvojnásobný nejlepší hráč NBA Nikola Jokič ze Srbska. Za pár let se ale klidně může říkat, že tím nejlepším basketbalistou, jaký se kdy představil na českých palubovkách, byl Francouz Victor Wembanyama. V zápase kvalifikace MS (59:72) viděly Pardubice raritní představení vycházející planetární hvězdy.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Victor Wembanyama z Francie v zápase proti české reprezentaci.

Článek

22 bodů, 17 doskoků. Dovednosti Kevina Duranta, tělo Kareema Abdul-Jabbara, úroveň přípravy LeBrona Jamese. Nejlepší střelec dějin NBA se na adresu 19letého mladíka z pařížského klubu Metropolitans 92 vyjádřil, že mu připomíná mimozemšťana. „Nikdo nikdy neviděl někoho tak vysokého, aby hrál tak plynule a ladně," prohlásil James.

V tom je jedinečnost potomka konžského atleta a francouzské basketbalové trenérky, který narostl na 221 centimetrů výšky a obroučky se dotkne, aniž by se musel odlepit od země. Wembanyama má navíc technicky vypiplanou střelbu z dálky (s Českem zaznamenal čtyři trojky), i precizní vedení míče. Střílet přes něj není naopak moc dobrý nápad, v utkání předvedl šest nemilosrdných bloků. Jeho komplexnost je až strašidelná. Něco takového se zkrátka jen tak nevidí.

Domácí basketbalisté značnou část utkání nenechali Wembanyamu dělat si, co chce. Když byl zdvojený Martinem Křížem a Ondřejem Balvínem, měl s tím problémy. Stejně to však na francouzský unikát nestačilo.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Utkání skupiny K druhé fáze kvalifikace o postup na MS 2023 basketbalistů mezi Českem a Francií. Na snímku Victor Wembanyama (vlevo) a Ondřej Balvín.

Zda má na to stát se nejlepším basketbalistou všech dob, je tedy hodně předčasná otázka, ale strop dovedností obrovitánského teenagera může být v kosmické výšce. „Věřím, že se mu hlavně budou vyhýbat zranění," přál by si James.

O jedničce příštího draftu NBA je však rozhodnuto už teď. Jasné taky je, že Wembanyama bude potřebovat o dost víc svalové hmoty, aby se v zámoří mohl úspěšně potýkat s těžkotonážní konkurencí. Už nyní se o něm však mluví jako o hráči, který se objeví jednou za generaci a může změnit basketbalové trendy. A že to nejsou tlachy, nakonec dostatečně naznačil i čtvrteční zápas.

Reklama

Související témata: