Hlavní obsah

Točí reklamy a má svou vlastní značku. Rumunská hvězda se bude chtít Češkám pomstít

Brest

Žádná jiná hráčka nebudí takový respekt. Trojnásobná nejlepší házenkářka světa Cristina Neaguová bude i tentokrát největší zbraní Rumunska. A hned v prvním zápase na mistrovství Evropy ve Francii prověří českou obranu.

Foto: Sport.cz

Trojnásobná nejlepší házenkářka světa Rumunka Cristina Neaguová

Článek

Když se obě družstva střetla naposledy, byla to právě Neaguová, která svěřenkyním Jana Bašného nejvíce zatápěla. Třicetiletá spojka v osmifinále loňského světového šampionátu vstřelila třináct z dvaceti sedmi branek Rumunska. Ojedinělý výkon ale k postupu nestačil. Češky tehdy z posledního útoku zásluhou střely Hrbkové zvítězily 28:27 a postoupily do čtvrtfinále.

Rumunská hvězda tehdy trpkou porážku oplakala a v mixzóně přítomné novináře ignorovala. V sobotu večer bude chtít ve francouzském Brestu českému výběru krutý výsledek oplatit. „Mají nám co vracet, čímž se samy prezentují. Nechtějí, aby se opakoval loňský rok," upozorňuje česká reprezentantka Helena Ryšánková, která stejně jako Neaguová hraje nejvyšší rumunskou ligu.

Právě ve své domovině je Neaguová uznávaná jako modla. Její vliv sport daleko převyšuje. „V Rumunsku není brána jako sportovkyně, ale jako osobnost. Ze své popularity hodně těží. Má reklamy v televizi i svoji vlastní obchodní značku. Prodává trička, šály a další oblečení," poukazuje Ryšánková.

Neaguová má na svém kontě nespočet individuálních ocenění. Z nich vyčnívá hlavně jedno. Jako jediná hráčka v historii se stala třikrát nejlepší házenkářkou světa. Její síla je hlavně v útoku. „Moc dobře umí vyhodnotit situaci. Ví, kdy má nahrát, vystřelit nebo podržet balon. Navíc má neskutečnou ránu," podotýká Ryšánková.

Její osobnost ale zastiňuje ostatní. „Hra Rumunska roste a padá s jejími výkony. Jakmile se jí přestane dařit, tým pak nemá takovou vnitřní sílu. Není nikdo další, kdo by tým táhl. Pokud ji dokážeme eliminovat, celý tým ztratí sílu," věří česká spojka.

Sobotní duel začíná ve francouzské Brest Aréně v 18 hodin a živě ho vysílá Sport 1.

Reklama

Související témata: