Hlavní obsah

Bosna a Hercegovina - Česko 20:25V brance čarující Galia vedl házenkáře k cenné výhře v bosenském pekle

Tuzla

Čeští házenkáři přidali v kvalifikaci ME 2020 druhé vítězství, po vynikajícím výkonu brankáře Galii porazili v Tuzle domácí Bosnu a Hercegovinu 25:20. Nejlepším střelcem vítězů, kteří jsou ve skupině jediní neporažení, byl autor sedmi branek Hrstka.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Stanislav Kašpárek v utkání kvalifikace ME 2020.

Článek

Reprezentanti i s uzdravenou střední spojkou Zdráhalou začali před bouřícím hlediště zaplněné haly v Tuzle koncentrovaně. Hlavně jim dobře fungovala obrana dirigovaná 36letým Horákem. S ním tvořil silný defenzivní blok o patnáct roků mladší talent Zeman, který se ukázal i jako dobrá alternativa na pivotu za Petrovského.

Navíc v brance celou dobu zářil Galia, který domácím hned v úvodní čtvrthodině chytil hned dvě sedmičky. Pak se národnímu týmu čtyřmi Hrstkovými góly z trháků povedla šňůra znamenající už solidní náskok (10:7).

Bosna hrála s velkým důrazem, ale Češi měli pro strach uděláno a nedělali ani žádné házenkářské zbrklosti. Dařilo se jim roztahovat hru do křídel, volili pestřejší zakončení než domácí, kteří do poloviny druhé části dokázali vstřelit pouhé tři branky.

Protože národnímu týmu vycházel aktivní přístup k protihráčům při bránění a Galia parádní zákroky předváděl i po změně stran. Doháněl tím domácí hráče až k zoufalství. Navíc při riskantní hře Bosny a Hercegoviny bez gólmana se 39letý doyen reprezentace trefil i přes celé hřiště do prázdné branky.

Po Galiově zápisu mezi střelce z toho bylo deset minut před koncem vedení 21:14 a to už nemohl národní tým pustit z ruky. Ač se diváci snažili v hale o peklo a bylo znát, že Bosna zkouší v domácím prostředí všechno možné pro korekci skóre, povedlo se jí to jen mírně. Z českých házenkářů vyloženě sálala herní pohoda. Kvalifikace pro ně pokračuje až na jaře, kdy je čekají během pěti dnů dvě utkání s Bělorusy.

Zapomeňme už na utrápenou kvalifikační premiéru s Finy, po níž těšilo jen povinné vítězství. V sobotu večer na horké půdě v Bosně a Hercegovině ukázali reprezentanti úplně jinou, daleko svěžejší házenkářskou tvář. „Jsem moc rád, že kluci ukázali, že házenou umí a co dovedou při absolutní koncentraci. Do hry se nám vrátily energie i odhodlání." říkal trenér Jan Filip. Nejen jemu se vybavil lednový evropský šampionát, kde Češi hráli také takhle dobře a skončili nečekaně šestí.

„Věděli jsme, že tentokrát budeme stát proti daleko těžšímu soupeři, než byli v Plzni Finové, které jsme prostě zdolat museli. Doufali jsme, že herní projev půjde i nasazením Zdráhaly nahoru, ale základ vidím v tom, jak pečlivě celé mužstvo přikročilo k bránění a určitě nesmím opomenout koncert Galii v brance. Když jsme nenechali Bosnu ani nadechnout, eliminovalo to trochu i to zdejší bouřlivé prostředí," doplnil Filip.

Utkání skupiny 5 kvalifikace o postup na ME házenkářů 2020 v Tuzle:
Bosna a Hercegovina - Česko 20:25 (10:12)
Sestava a branky Česka: Galia 1, Mrkva - Babák 2, Bečvář 2, Číp 3, Horák, Hrstka 7, Jurka, Kašpárek, Mubenzem, Petrovský 3, Solák, Škvařil, Vančo, Zdráhala 4, Zeman 3.
Nejvíce branek Bosny: Panič 5. Rozhodčí: Sondors, Licis (oba Lot.). Sedmimetrové hody: 4/2 - 3/3. Vyloučení: 2:4. Diváci: 4000.
Finsko - Bělorusko 20:27 (8:15).
Tabulka:
1.Česko220056:474
2.Bělorusko210156:502
3.Bosna a Hercegovina210150:542
4.Finsko200247:580

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.