Hlavní obsah

Volejbalisté Dukly Liberec ovládli Český pohár

Volejbalisté Dukly Liberec potřinácté vyhráli Český pohár. Ve finále v Kutné Hoře porazili 3:0 na sety Karlovarsko, které v zápase neproměnilo pět setbolů. Mistrovský tým ze západu Čech neuspěl ve finále Českého poháru ani na pátý pokus. Liberci podlehl i v roce 2021.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Volejbalisté Dukly Liberec potřinácté vyhráli Český pohár.

Článek

Karlovarsko v semifinále hladce porazilo obhájce trofeje České Budějovice, ale zejména univerzál Kewin Sasak dnes marně hledal semifinálovou útočnou formu. V prvním setu zaznamenal jen dva body. I kvůli tomu Severočeši smazali ztrátu z úvodu setu a do koncovky šli za výhodného stavu 20:18. Karlovarsko srovnalo na 22:22, ale po bloku na Marttiho Juhkamiho si Liberec vypracoval dva setboly. Ten druhý proměnil zadarmo, protože karlovarský smečař Jakub Ihnát za stavu 23:24 zkazil servis.

Ve vyrovnané druhé sadě Karlovarsko za stavu 24:21 sahalo po vítězství, ale ani jeden setbol nevyužilo. Při podání Lukáše Demara zaznamenala Dukla pět bodů za sebou, dvěma bloky na závěr otočila na 26:24.

I ve třetí sadě vstupovali svěřenci Jiřího Nováka do koncovky ve výhodnější pozici. Vedli 21:18, a i když se bojovný Liberec znovu dotáhl, postupně si vypracovali dva setboly. Pak ale přišly nezdary na servisu a zejména dva vyhozené Juhkamiho útoky, ten druhý znamenal výhru Liberce 28:26 a konec utkání.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Útok Jakuba Ihnáta z Karlovarska brání liberecký trojblok (zleva) Nivaldo Nadhir Diaz Gomez, Šimon Krajčovič a Lukáš Ticháček.

Nejlepším hráčem zápasu byl vyhlášen liberecký univerzál Lukáš Gavenda, který zaznamenal 17 bodů. V útoku mu zdatně sekundovali smečaři Dias Nivaldo a Demar, kteří měli 15 a 13 bodů. Na druhé straně Sasak nasbíral 16 bodů, což bylo o devět bodů méně než v semifinále. Nikdo z jeho spoluhráčů se nedostal přes deset bodů.

Rozdíl v efektivitě útoku byl propastný. Dukla útočila s úspěšností 52 procent, Karlovarsko mělo devětatřicetiprocentní úspěšnost. Trenér vítězů Českého poháru Martin Demar si pochvaloval, jak se jeho tým zvládl poučit z výkonu Českých Budějovic v semifinále. "My jsme dobře zanalyzovali hru Budějovic a řekli jsme si, že musíme udělat všechno obráceně. To se nám povedlo. Bránili jsme Sasaka. Kluci dneska skvěle bránili na síti i v poli," řekl České televizi.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Martti Juhkami z Karlovarska útočí, brání Lukáš Ticháček a Kruno Nikačevič z Liberce.

Český pohár je poslední trofejí, která Karlovarsku ve sbírce chybí. Současný trenér Novák se jí už na lavičce tohoto elitního českého klubu nedočká, protože po sezoně odejde, aby se mohl naplno věnovat mužské reprezentaci.

Český pohár volejbalistů - finále v Kutné Hoře:
Liberec - Karlovarsko 3:0 (23, 24, 26)
Nejvíce bodů: Gavenda 17, Nivaldo 15, L. Demar 13 - Sasak 16, Juhkami 9, Ihnát 8.

Reklama