Hlavní obsah

Volejbalistky zahájily kvalifikaci ME výhrou 3:0 nad Ukrajinou

SZOMBATHELY

České volejbalistky zahájily kvalifikaci na mistrovství Evropy 2007 výhrou 3:0 nad Ukrajinou. O víkendu se na turnaji v Szombathely utkají s Rakouskem a domácím Maďarskem, odvetné zápasy se budou hrát za týden v Opavě. Přímo na šampionát postoupí vítěz skupiny, tým ze druhého místa absolvuje v září baráž.

Článek

Ukrajina měla být teoreticky nejsilnějším protivníkem, za černého koně turnaje považuje česká výprava domácí Maďarsko, které v Szombathely vyhrálo kvalitně obsazený přípravný turnaj. České hráčky však dnes daly jasně najevo, že jedinou příčku znamenající přímý postup chtějí urvat pro sebe. "Zápas jsme vyhráli hlavně kvalitnější obranou na síti," shrnul pro ČTK asistent trenérky Táni Krempaské Tomáš Kulhánek.

Spoustu ubráněných útoků měla na svědomí blokařka Božková, která se letos vrátila do reprezentace po delší době. Krempaské se také v každém ze tří setů vydařilo dvojstřídání nahrávačky a univerzálky. "Začaly Sieglová s Jamborovou, ale v první setu za stavu 15:18 přišly Šimánková se Šenkovou a pomohly skóre otočit," přiblížil vývoj Kulhánek.

Ve druhém setu české volejbalistky od začátku vedly a kvalitním servisem držely soupeřky pod tlakem. "Třetí set byl nejvyrovnanější, ale zase se nám povedla střídání. Dobře dnes zahrály také Horká s Tomanovou," vyzdvihl asistent národního týmu smečařku a libero.

České volejbalistky minulou kvalifikaci nezvládly a na loňském ME chyběly stejně jako zbývající tři účastníci jejich skupiny. Odvetný turnaj bude Opava hostit od 2. do 4. června.

Česká republika - Ukrajina 3:0 (22, 17, 22)
Rozhodčí: Stipaničev (Chorv.), Cekov (Bul.). Čas: 69 min. Diváci: 100.
Sestava ČR: Horká, Sieglová, Spalová, Matuszková, Jamborová, Božková, libero Tomanová - Šenková, Šimánková, Franková.

Reklama