Hlavní obsah

Zemětřesení u úspěšného týmu. V Liberci končí většina volejbalistek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odehrály extrémně úspěšnou sezonu, když vyhrály český pohár a v extralize skončily druhé, přesto ženy volejbalové Dukly čeká extrémní obměna kádru. V týmu končí devět volejbalistek. Včetně klíčové hráčky Nikoly Kvapilové, která bude od příští sezony hrát za Prostějov.

Foto: VK Dukla Liberec

Univerzálka Nikola Kvapilová v Liberci končí také.

Článek

V neděli odehrály ve finále se Šelmami Brno poslední zápas v sezoně, a až se znovu volejbalistky armádního klubu začnou připravovat na příští sezonu, sejde se prakticky nový tým. Devět hráček ze třinácti včetně těch klíčových severočeský klub opouští.

„Je to velká obměna a budeme se snažit postavit mančaft, který má medailové ambice. Ale nezůstane tady kámen na kameni a je těžké odhadovat, na co tým bude mít,“ pověděl sportovní ředitel liberecké Dukly Jakub Veselý. Ze současného družstva mu zůstanou jen čtyři volejbalistky, nově mají naopak přijít Katarina Körmendyová a Denisa Pavlíková.

„Mrzí mě, že dojde k tak velké fluktuaci. Na to, že jsme byli v této sezoně tak úspěšní, je to špatně. Do budoucna se musíme zamyslet nad tím, aby se tohle nedělo,“ naznačil ředitel Dukly Pavel Šimoníček.

Kdo opouští ženský tým VK Dukla Liberec

nahrávačka Taira Robins-Hardy

univerzálka Nikola Kvapilová

smečařka Viktorie Dvořáková

libero Adéla Démar

smečařka Diana Frankevych

smečařka Lucia Herdová

blokařka Klára Vyklická

blokařka Kateřina Kvapilová

blokařka Thamiere Mello

Proč dochází k takovému zemětřesení? „Těch důvodů je více. Bohužel to nasvědčuje trendům, které ve volejbale jsou. Už to není jako dříve, kdy za klub hráli především odchovanci, ale je tady velká invaze cizinců a dotýká se to celé ligy. Po hráčkách z úspěšného týmu je vždy i velká poptávka. Navíc hráčky mají své ambice a rozhodnutí odejít možná udělaly předčasně. Trh je živý v lednu, kdy nikdo nemohl vědět, že vyhrají pohár a skončí druhé. U některých mi to smysl dává, u některých však nikoli,“ vysvětlil Veselý.

Trenér Libor Gálík zůstává. „Ženský tým skončil druhý a vyhrál český pohár, nemáme proč měnit trenéra,“ odpověděl Veselý, který nechtěl komentovat spekulace o neshodách některých hráček s realizačním týmem.

Duklu po pěti sezonách opouští i její klíčová hráčka Nikola Kvapilová, která bude hrát za Prostějov. „Jednala jsem s ním už před dvěma roky a věděla jsem, že o mě mají zájem. Tento rok se to podařilo. Na Dukle jsem odehrála už pátou sezonu a všichni sportovci vědí, že to je dlouhá doba strávit ji v jednom klubu. Už jsem prahla po změně,“ vysvětlila slovenská univerzálka, se kterou by měly do Prostějova zamířit z Liberci i tři spoluhráčky.

„V příští sezoně půjde u žen o úplně jinou Duklu. I když tolik hráček odchází, věřím, že se jim opět podaří sestavit kvalitní tým, podmínky na to mají extrémně dobré. Děkuju klubu, že jsem se mohla zapsat do jeho historie. V Liberci mám domov, rodinu a určitě bych se někdy ráda vrátila, pokud mi to zdraví dovolí,“ uzavřela Kvapilová.

Reklama