Hlavní obsah

Automobilka Aston Martin se vrací ke sportu

LONDÝN

Britská automobilka Aston Martin, patřící pod křídla koncernu Ford, vytvořila soutěžní tým a hodlá se v příští sezóně vrátit na světové okruhy v závodech cestovních vozů. Do konkurence ostatních výrobců hodlá nasadit svůj sportovní speciál DB9.

Foto: PRÁVO/Jaroslav Šimek

Vůz Jamese Bonda, tak je v povědomí široké veřejnosti známa značka Aston Martin. Ve Frankfurtu představila model DB9, který nahradí DB7.

Článek

"Vyrábíme světoznámá luxusní auta a účast ve sportovních podnicích ještě zvýší povědomí o značce Aston Martin," doufá výkonný ředitel automobilky Ulrich Bez.

"Sériové sportovní vozy dnes nabývají na popularitě, a tak chceme ukázat, že jsme výborní i ve skutečné soutěžní konkurenci," netají se smělými plány šéf automobilky.

Aston Martin, který se pyšní téměř devadesátiletou tradicí výroby automobilů, se zhlédl v úspěšném návratu závodního týmu automobilky Bentley, která navázala na dávné úspěchy vítězstvím v letošní čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans.

Triumf v Le Mans

Britský tým není v automobilovém sportu žádným nováčkem, na kontě má na dvě stovky významných triumfů, hlavně ve vytrvalostních závodech. V roce 1959 obsadily vozy Aston Martin první dvě místa při 24 hodin Le Mans, v letech 1957 - 59 triumfovaly v závodu 1000 km na Nürburgringu.

V roce 1938, 1953 a 1959 zvítězily v Tourist Trophy. Na konci padesátých let se také Aston Martin pokoušel proniknout do formule 1, avšak neúspěšně.

Reklama

Související témata: