Hlavní obsah

Bývalý šéf FIA uspěl v Německu ve sporu o intimní fotografie

Hamburk

Bývalý prezident Mezinárodní automobilové federace FIA Max Mosley uspěl u německého soudu s požadavkem, aby internetový vyhledávač Google stáhl fotografie, které ho zachycují, jak si v nacistickém duchu užívá s pěticí prostitutek. Snímky vznikly z videa, které tajně pořídil a v roce 2008 zveřejnil dnes už neexistující britský bulvární list News of the World. Loni v listopadu dosáhl bývalý šéf FIA stejného zákazu šíření kompromitujících fotografií také u francouzského soudu.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Max Mosley na snímku z roku 2011.

Článek

Zemský soud v Hamburku v pátek rozhodl, že snímky porušují soukromí třiasedmdesátiletého Brita. Pokud by je německý Google zobrazoval i v budoucnosti, hrozí mu pokuta až 250.000 eur (6,9 miliónu Kč). Internetová společnost se může odvolat k hamburskému vrchnímu zemskému soudu a podle agentury DPA je pravděpodobné, že tak učiní.

"Tento verdikt je milníkem pro ochranu práv osobnosti na internetu," přivítala rozhodnutí soudu Mosleyho advokátka Tanja Irionová. Podle DPA soud ale neřekl, jak má vyhledávač zabránit dalšímu šíření intimních fotografií. Během přelíčení soudkyně navrhla použití softwaru na filtrování obrázků. Google to ale odmítl a tvrdil, že by se z vyhledávače změnil na "cenzurovač".

Sadomasochistické hrátky

News of the World před šesti roky zveřejnil fotografie a video, na nichž se Mosley v londýnském bytě oddává sadomasochistickým hrátkám s ženami oblečenými jako dozorci a vězňové z koncentračních táborů. Kvůli tomuto skandálu čelil dlouholetý prezident FIA výzvám k rezignaci, které ale odmítl a v čele automobilové federace zůstal až do října 2009, kdy již znovu na funkci nekandidoval. FIA vedl od roku 1993.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace