Hlavní obsah

Co děláš? Zpomal! Francouzka zvítězila, jenže nevšimla si, že je konec a závodila dál. O výhru kvůli trestu přišla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to nový šampionát pro ženy, který bude součástí vybraných závodních víkendů formule 1. A zaujal hned při své premiéře v Saúdské Arábii, byť poněkud kuriózní situací. Francouzka Doriane Pinová tu vyhrála oba závody, jenže v tom sobotním po projetí šachovnicové vlajky ne a ne zastavit. Nevšimla si jí, netušila v kolikátém je kole, a tak na plný plyn svištěla dál. Zastavili ji až pořadatelé, když i podruhé projela cílem, aniž by zpomalila.

Foto: Profimedia.cz

Doriane Pinová po výhře v Saúdské Arábii, o kterou následně přišla

Článek

Francouzka i tak stála na stupních vítězů na nejvyšším stupni, teprve po několika hodinách dostala dodatečnou penalizaci ve výši 20 vteřin, která 20letou závodnici srazila až na deváté místo. Projet dvakrát cílem je totiž proti pravidlům Mezinárodní automobilové federace FIA, protože šachovnicová vlajka nakazuje závodníkům bez zbytečného zdržování dojet do parc fermé. Navíc mají v dojezdovém kole zpomalit, protože se na dráze mohou objevit traťoví komisaři.

Jenže chyba nebyla jen na straně jezdkyně, která šachovnicovou vlajku přehlédla. Ta se totiž po projetí cílem skrz rádio ptala, kolik ještě zůstává kol do cíle. Jenže mechanici a inženýři z jejího týmu už na boxové zídce slavili, takže žádná odpověď nepřišla. Teprve po pár minutách zazněl ve vysílačce od inženýra dotaz: „Doriane, co to děláš? Už byla šachovnicová vlajka.“

Pinová podrážděně odvětila: „To jste mi ale neřekli!“

„Tak se teď velmi pomalu vrať na rošt,“ zněl příkaz.

„To mi ale musíte říkat.“

„Ano, promiň,“ omlouval se inženýr.

Nakonec ale tahle minela stála jezdkyni, která je součástí akademie Mercedesu a před závodem ji podpořil i Lews Hamilton, vítězství. V celkovém pořadí je třetí, vede Britka Abbi Pullingová, kterou pro změnu podporuje stáje Alpine. Nicméně Pinová působila v Saúdské Arábii suverénně, vyhrála obě kvalifikace a vlastně i oba závody, takže zůstává hlavní adeptkou na celkový triumf.

Další závod série F1 Academy, která si klade za cíl pomoct ženám se lépe prosadit v motoristickém sportu, se jede v květnu v Miami.

Reklama

Související témata: