Hlavní obsah

Chválil ho Verstappen, tleskal mu Hamilton. Mladík, který má sotva rok řidičák, uchvátil F1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř polovina z 570 tisíc hlasujících diváků z celého světa právě jemu po závodě v Saúdské Arábii přiřkla titul Jezdce dne. Lewis Hamilton mu zase po projetí kolem šachovnicové vlajky z kokpitu uznale tleskal a pak šel i osobně gratulovat k úžasnému debutu. A poklonu mu už před závodem vysekl sám Max Verstappen. Zkrátka, osmnáctiletý Oliver Bearman, který narychlo ve Ferrari nahradil Carlose Sainze, při své premiéře uchvátil, navíc dojel sedmý a bodoval. Svět formule 1 se mu tak nejspíš brzy otevře natrvalo.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Oliver Bearman v garáži Ferrari před svým debutem v F1

Článek

„Bylo to neuvěřitelné. Zvlášť na konci, když mě stahovali dva kluci na měkkých gumách. Nemohl jsem si ani na vteřinu odpočinout. Sledoval jsem zpětná zrcátka a naplno tlačil. Byl to úchvatný i zábavný závod a jsem trochu v šoku, jak to všechno rychle jde,“ popisoval Bearman v cíli.

Ano, byl to vskutku kvapík.

Bearman do Saúdské Arábie dorazil coby pilot doprovodné série F2. Ve čtvrtek tu vyhrál kvalifikaci, v pátek ráno se chystal na sprintový závod, když se mu najednou rozdrnčel telefon. „Potřebujeme tě,“ slyšel v sluchátku. Carlos Sainz, který absolvoval čtvrteční trénink v bolestech, avšak věřil ve zlepšení, musel nakonec v pátek na operaci zaníceného slepého střeva a kokpit ve Ferrari se tak otevřel Bearmanovi, jinak jednomu rezervních pilotů stáje z Maranella.

Mladý Brit stihl ještě třetí trénink, zanedlouho skočil rovnou do kvalifikace, kde z toho bylo nakonec jedenácté místo, ovšem jen kousek od postupu do elitní desítky. Nicméně splnil zadání od šéfa stáje Frédérica Vasseuera. „Jasně mi řekl, že musím jít krok za krokem, že nechce vidět žádné hrdinství.“

Tedy aby Bearman v touze po skvělém kvalifikačním výsledku zbytečně riskoval a monopost v některých úzkých pasážích nedejbože kvůli nedostatku zkušeností rozbil o svodidla. „V kariéře jsem zažil strmý vzestup. Před dvěma třemi lety jsem byl ve formuli 4. Poprvé jsem s F1 jel před třemi čtyřmi měsíci, tak doufám, že moje premiéra předznamenává, co bude následovat,“ říkal.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Brit Oliver Bearman při závodě

Zároveň coby správný týmový hráč přidal, že ho netěší okolnosti, kvůli kterým se k závodnímu debutu v F1 dostal, a že přeje Sainzovi brzké uzdravení. Už po pátečním kvapíku ho však mohla nabít slova od trojnásobného mistra světa Maxe Verstappena. „Předvedl něco skutečně působivého. Je strašně těžké naskočit do auta na trati, jako je tato. Viděl jsem pár jeho prvních kol ve třetím tréninku a hned jsem si říkal: ‚To je skvělý začátek.‘ Bylo skvělé sledovat jeho výkon a v kvalifikaci předvedl víc, než jste si od něho mohli přát.“

V závodě to posunem vpřed potvrdil, zvlášť když v závěru bezchybně odolal tlaku jeho krajanů Landa Norrise a Lewise Hamiltona, „Nejrychlejší kolo jsem zajel úplně na konci. Sebedůvěru jsem si budoval postupem a na konci už jsem věděl, co auto pode mnou dělá a kdy mohu zatlačit,“ vyprávěl Bearman.

Tuze kolegiálně se pak ukázal Hamilton. Potlesk a gratulace od muže, který debutoval v F1, když Bearman neměl ani dva roky, je pro mladíka velkým uznáním. Jeho týmový parťák z Ferrari Charles Leclerc zase přidal: „Ukázal, co v něm je, a je jen otázka času, kdy bude v F1 nastálo.“

Ano, často se říká, že v motoristických sériích je klíčový první dojem. A ten borec, jenž má řidičák na normální auto teprve od loňského května, zanechal skvělý. Co je vlastně zač? Pochází z anglického Chelmsdorfu, ale v šestnácti, když se dostal do akademie Ferrari, se přestěhoval od italské Modeny, aby byl blíž sídlu ikonické stáje. Musel však hodně přemlouvat svoji mámu, která nechtěla, aby opustil prestižní gymnázium.

Před třemi lety ovládl šampionáty F4 v Itálii i Německu, následně se rok „zdržel“ v F3 a loni poprvé odjel sezonu v F2. Letos si přál tuto sérii vyhrát, jenže v Bahrajnu nezískal ani bod a v Saúdské Arábii je to z výše popsaných důvodů také nula. „Ve formuli 2 závodíte, abyste se dostal do F1. A když jsem dostal tuhle příležitost, tak jsem si ji v žádném případě nenechal ujít. Dobrým víkendem v F1 se předvedu o mnoho víc, než kdybych vyhrál F2.“

Jeho kariéře samozřejmě výrazně pomáhá i fakt, že otec David Bearman je úspěšný podnikatel v pojišťovnictví, a tak může Oliverovo závodění i závodění druhého syna Thomase bez problémů podporovat. V Saúdské Arábii pak premiéru emotivně prožíval. Jezdcovou přítelkyní je pak o tři roky starší studentka práv a úspěšná influencerka Estelle Ogilvy. Teď jí její „kluk“ dost možná přihodí pár tisíc sledujících navíc…

A jaká bude Bearmanova budoucnost? Není zcela vyloučeno, že místo Sainze pojede i za dva týdny v Austrálii. A od příští sezony by mohl mít stálý flek v týmu Haas.

Reklama

Související témata:
Oliver Bearman