Hlavní obsah

Alonso měl při testech v Barceloně těžký karambol, vyvázl s otřesem mozku

Barcelona
Aktualizováno

Poslední den oficiálních testů formule 1 na okruhu v Barceloně se neobešel bez dramatické vsuvky. Španěl Fernando Alonso nezvládl v jedné ze zatáček svůj mclaren a podle informací BBC v rychlosti kolem 240 km/h vylétl do zdi. Třiatřicetiletý pilot byl po ošetření na okruhu transportován vrtulníkem do nemocnice na pozorování s lehkým otřesem mozku, CT vyšetření ani magnetická rezonance další zranění neodhalila.

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři přenášejí zraněného jezdce McLarenu Fernanda Alonso do vrtulníku.

Článek
Fotogalerie

McLaren odstartoval nedělní program s několikahodinovým zpožděním, protože technici od Hondy potřebovali víc času na konfiguraci motoru. K těžkému karambolu pak došlo jen těsně před polední pauzou.

"Fernando Alonso ve 12:35 vylétl na Katalánském okruhu ze zatáčky číslo tři a narazil pravou stranou svého vozu do zdi. Po nehodě byl převezen do zdravotnického centra na okruhu, kde mu byla poskytnuta nezbytná péče. Fernando byl při vědomí a komunikoval s lékaři, přesto byl transportován helikoptérou do nemocnice, aby podstoupil kontrolní vyšetření," uvedl tým McLaren v prohlášení pro média.

Podle reportéra BBC se Alonso v okamžiku nehody pohyboval rychlostí 240 km/h, čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel ale novinářům sdělil, že tak rychle španělský pilot nejel. "Vypadalo to zvláštně. Rychlost nebyla až tak závratná, kolem 150 km/h. Pak náhle namířil přímo do zdi," řekl jezdec Ferrari.

"Tohle se prostě při testování stává," doplnil později během dne šéf McLarenu Eric Boullier. "Naštěstí je Fernando v pořádku, utrpěl ale třes mozku, což si vyžádalo celonoční pobyt v nemocnici na pozorování. Ten incident ale nebyl tak vážný, jak některá média prezentovala. Byla to prostě klasická testovací nehoda," dodal Boullier.

Zajímavé na místě havárie bylo, že vůz španělského jezdce i přes tvrdý náraz na první pohled významně neutrpěl - přišel jen o přední křídlo a měl poškozenou pravou zadní pneumatiku. Britská stáj nicméně svou činnost na okruhu ukončila, přestože do odpolední části testů měl naskočit ještě Jenson Button.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - kvalifikace na sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240503T22 : 30:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
  Velká cena Miami - sprint dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
  Velká cena Miami - kvalifikace dnes 22 : 00
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.