Hlavní obsah

Chystá se válka? V Mercedesu rostou obavy, Hamiltonův odchod prý ale nehrozí

Střet legendy s dravým mládím umí nadělat pořádnou paseku, hranice mezi zdravou konkurencí a otevřenou válkou umí být hodně tenká. Sílící napětí je i během měsíčních prázdnin ve formuli 1 cítit v týmu Mercedes, kde se na úkor sedminásobného mistra světa Lewise Hamiltona prosazuje čtyřiadvacetiletý George Russell. Ukočíruje vedení doutnající zárodek konfliktu?

Foto: Profimedia.cz

Zatím táhnou za jeden provaz... Kamarádské objetí Lewise Hamiltona (vlevo) a George Russella po Velké ceně Maďarska.

Článek

Už loňský příchod Russella do Mercedesu byl sledován s napětím, oba kohouti ale nakonec museli čelit společnému nepříteli. Letošní monopost Mercedesu totiž zůstal daleko za očekáváním a sedmatřicetiletý Hamilton i jeho mladý parťák měli plné ruce práce, aby dokázali udržet soupeře na dohled.

Z nekonkurujícího vozu ale nakonec dokázal vytěžit víc Russell, který se v poločase sezony vyhřívá na čtvrté příčce a na šestého Hamiltona má náskok dvanáct bodů. „Největším soupeřem Lewise i George byl vůz. Z určitého úhlu pohledu to byla výhoda. Aplikovali jsme na obou vozech různá řešení a nastavení a díky tomu jsme sbírali bohatší data," připustil na webu Motorsport.com šéf Mercedesu Toto Wolff.

Foto: Profimedia.cz

Šéf stáje Mercedes Toto Wolff.

Týmový boss má ale pořád v živé paměti, jak se před šesti lety rozplynul podobně (a původně) harmonický vztah Hamiltona s dalším mladíkem Nicem Rosbegem. Britský jezdec v roce 2014 nastartoval dominantní éru Mercedsu, rostoucí konkurenční tlak ze strany syna slavného Fina Kekeho Rosberga ale nakonec přerostl v otevřenou válku. Oba jezdci si nemohli přijít na oči, házeli po sobě kelímky s pitím a Rosberg dokonce v roce 2016 po zisku titulu překvapivě ukončil kariéru.

„Těžko říct, jak by vztah Lewise a George fungoval, kdybychom byli ve hře o vítězství v závodech o mistrovský titul. Je přirozené, že jak jdou sázky nahoru, roste i napětí," poznamenal Wolff.

S ohledem na pozici a budoucnost obou jezdců se už na Ostrovech rojí spekulace, že se šéf Mercedesu chystá Hamiltona pustit a rád by přivedl Sergia Péreze z Red Bullu. Britský pilot, který v historických statistikách předčil i zdánlivě nedostižného Michaela Schumachera, má přitom smlouvu do konce roku 2023.

„Tohle je úplná hovadina," reagoval Wolff podrážděně pro The Independent. „Nikdy jsem Sergiovi nevolal a nemluvil jsem ani s žádným jiným jezdcem. Přestože se scénář letošní sezony nevyvíjí zcela podle představ, chceme s Lewisem spolupracovat i příští rok," dodal Wolff.

Reklama