Hlavní obsah

De Vries dostal padáka po telefonu. Je brutální, když dojde k takovému vyhazovu, řekl Vettel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalista Karel Poborský kdysi dostal vyhazov ze sparťanského áčka od majitele klubu Křetínského přes esemesku. Kouč Kari Jalonen se o svém definitivním konci u národního týmu dozvěděl před necelými třemi týdny až z médií, protože z vedení svazu neměl nikdo čas mu před tiskovou konferencí zavolat. Ale „nestandardní padáky“ nejsou jen českou doménou, třeba teď se Nyck de Vries o svém konci v F1 dozvěděl po telefonu a bývalý pilot Sebastian Vettel označil jeho vyhazov za „brutální“.

Foto: Red Bull Content Pool

Nyck de Vries dostal po Velké ceně Velké Británie vyhazov z F1.

Článek

Že De Vries působil v sezoně – při vší úctě – jako čučkař, není nic tajného. Že Daniel Ricciardo, který ho už o víkendu v závodní sedačce AlphaTauri nahradí, byl pro mateřský Red Bull zřejmou volbou, se taky jeví jako logický krok. Jenže podle informací ESPN nebyla výměna nikterak strategicky plánovaná a šlo spíše o náhlé rozhodnutí.

Americký server tvrdí, že k akci „kulový blesk“ došlo během testování nových pneumatik v Silverstone minulé úterý. Ricciardo, který působil v sezoně coby testovací pilot Red Bullu a především jako reklamní tvář, na britském okruhu okouzlil šéfa stáje Christiana Hornera svými časy. Byť je těžké vzhledem k odlišným podmínkám je srovnávat, tak by mu prý o pár dní dřív zaručily v kvalifikaci na Velkou cenu Británie první řadu.

Foto: Red Bull Content Pool

Pilot Nyck de Vries a poradce Red Bullu pro motorsport Helmut Marko. Právě ten dal nizozemskému jezdci padáka.

„Po hodině testů volal Horner Helmutu Markovi (vlivný poradce Red Bullu pro motorsport), aby mu řekl o velmi působivém Ricciardově tempu. Marko mu za chvíli volal zpět s tím, že právě vyhodil De Vriese,“ píše ESPN.

A tak 34letý Australan dostal flek, zatímco 28letý Nizozemec se musí ze šampionátu pakovat.

Jelikož informace o výměně se brzy dostala k nizozemským žurnalistům, musel Red Bull střídání oficiálně potvrdit. „Očekávali jsme, že Nyck bude alespoň na úrovni týmového kolegy Júkiho Cunody, místo toho byl o tři desetiny na kolo pomalejší a my neviděli ani náznaky zlepšení. Nezajel jediné fantastické kolo, kterým by nás ohromil, takže jsme museli něco udělat,“ vysvětluje Marko. „AlphaTauri je v Poháru konstruktérů na posledním místě a my se musíme pokusit o změnu. Ricciardo přinese týmu novou energii.“

Nizozemská média se logicky zastávají De Vriese a jimi oslovení experti tvrdí, že měl pilot ve své nováčkovské sezoně dostat větší prostor. I – nyní už bývalý pilot – Sebastian Vettel přidal: „Je smutné, jakým způsobem se s F1 Nyck rozloučil. Ale dostal velkou šanci, nicméně je drsné, přímo až brutální, když dojde k takovému náhlému vyhazovu.“

De Vries nezískal v sezoně jediný bod, jeho nejlepším umístěním je 12. příčka z Monaka, a tak se teď o víkendu v Budapešti v jeho monopostu představí Ricciardo. „Ten přistoupil k testu smrtelně vážně, připravoval se na něj od doby, co mu tým tuto příležitost nabídl. Postavil se k tomu jako ke konkurzu na závodní sedačku a právě jeho výkon byl pro sled událostí rozhodující,“ píše ESPN.

Kdo ví, zda po pár závodech australský usměvavý veterán ještě nebude ohrožovat pozici Sergia Péreze v Red Bullu.

Reklama

Související témata: