Hlavní obsah

Dvojnásobný šampion F1 v Praze! Verstappena prý nečeká snadná obhajoba

Max Verstappen je podle dvojnásobného světového šampiona Miky Häkkinena velkým talentem současné formule 1, v budoucnu ho ale při obhajobě dvou titulů nečeká lehká práce. Podle bývalého pilota McLarenu nebo Lotusu dávají současná pravidla prostor pro zlepšení ostatním týmům a závodění by mělo být vyrovnanější. Čtyřiapadesátiletý rodák z Vantaa to řekl dnes novinářům v Praze při křtu knihy F1 Greats.

Foto: Profimedia.cz

Mika Häkkinen na archivním snímku při Velké ceně Abú Zabí.

Článek

"Max je fantastický a talentovaný jezdec. K tomu, abyste byl úspěšný, potřebujete velkou vášeň. Většina času v motorsportu není o úspěších, ale hlavně o zklamání. Musíte mít hodně trpělivosti a vůle se zlepšovat. Max tohle všechno má. Tvrdě pracoval už od nižších kategorií," řekl Häkkinen. "Má bezesporu skvělý tým (Red Bull), ale ani pro ně neexistuje nalinkovaná cesta k úspěchu. Formule 1 má teď řadu regulací, které dávají šanci dalším týmům, aby se zlepšily," doplnil bývalý elitní závodník.

Verstappen vyhrál šampionát mezi jezdci a jeho tým Red Bull dominoval mezi konstruktéry, ale v závěru letošní sezony se opět začalo dařit Ferrari a bývalým mistrům z Mercedesu. Häkkinen proto věří, že ve formuli 1 nebude dominovat jen jeden závodník.

"O vítězství může bojovat více jezdců. Pravidla, která F1 zavedla, dávají možnost týmům ze zadní části pole, aby dosahovaly dobrých výsledků. Bude zajímavé, kdo najde na voze lepší aerodynamická řešení. V budoucnu čekám ještě těžší závody," uvedl Häkkinen.

Z českých závodníků má nyní nejblíže k formuli 1 Roman Staněk, který absolvoval sezonu v šampionátu formule 3 a obsadil páté místo. Häkkinen ale ví, že cesta do elitní společnosti je těžká. "Musíte mít také štěstí. Není to jen o tvrdé práci a spoustě peněz, Musíte mít štěstí na správné lidi kolem sebe. Dobré přátele, kteří vám rozumějí," uvedl Häkkinen, který se stále v zákulisí formule 1 pohybuje.

Mistr světa z let 1998 a 1999 se do Prahy vrací pravidelně. Z Česka je i jeho druhá manželka Markéta. "Jezdíme sem na prázdniny, když děti skončí se školou. Líbí se nám tady. Máte krásnou zemi. Je tu nádherná příroda a Praha je jedním z nejhezčích měst na světě. Lidé jsou skvělí a jídlo je neuvěřitelné. Pokud držíte dietu, není radno sem jezdit," uvedl s úsměvem Häkkinen.

Publikace F1 Greats, v níž je jedna kapitola věnovaná právě Häkkinenovi, má 528 stránek. "Je mi ctí, že mohu být součástí této knížky. Je za ní hodně práce, dřiny a talentu," dodal Häkkinen na akci, jejíž součástí byl i křest tří druhů kalendářů legend a závodníků formule 1.

Reklama

Související témata:
Mika Häkkinen