Hlavní obsah

Verstappen znovu kraloval a ve Španělsku si dojel pro čtyřicátý triumf

Aktualizováno

Max Verstappen zakulatil svůj počet vítězství ve formuli 1 na čtyřicet a už jen jediná výhra mu chybí na Ayrtona Sennu. A bude-li Nizozemec pokračovat ve své letošní dominanci, pak se přes brazilskou legendu přežene „cobydup". Suverénní představení předvedl i v nedělní Velké ceně Španělska, kterou ovládl stylem start-cíl, a jen navýšil svůj náskok v šampionátu na druhého Sergia Péreze na 53 bodů. Druhou a třetí příčku pak v Barceloně obsadili jezdci Mercedesu Lewis Hamilton a George Russell.

Foto: Albert Gea, Reuters

Max Verstappen (vpředu) a Carlos Sainz během VC ve Španělsku.

Článek
Fotogalerie

"Je velké potěšení řídit takové výjimečné auto a dnešek to ukázal. Měli jsme další silný víkend," říkal po závodě Max Verstappen.

Klíčový okamžik pro další Verstappenovo vítězství se udál hned po startu, kdy Nizozemec ustál útok druhého Sainze. A jakmile „zavřel" před dotírajícím konkurentem první zatáčku, tak následně jen navyšoval svůj náskok. I proto tak jediným vzrušením v úvodu byly souboje mezi jezdci Aston Martin a Mercedesu.

Zhruba ve třetině závodu začaly týmy povolávat piloty k výměně pneumatik, k vidění tak byly odlišné strategie i poněkud „rozházené" průběžné pořadí.

To se v polovině klání projevilo v případě souboje mezi Sainzem a Hamiltonem, kdy Brit na novějších pneumatikách s lehkostí Španěla předjel a posunul se na druhou příčku.

Jinak klidnější – až nudnější – průběh tak mohl změnit jen déšť. George Russell posílal z kokpitu zprávy, že jemu na hledí helmy už pár kapek přistálo, byl však v tomto meteorologickém reportování sám. A byť na obzoru byly k vidění tmavé mraky, tak se žádné drama jako před týdnem v Monaku nekonalo.

Foto: Albert Gea, Reuters

Velká Cena Španělska přinesla další parádní závod.

Jediným Verstappenovým soupeřem tak byl on sám. Od komisařů dostal varování za nedodržování traťových limitů a hrozila mu pětivteřinová penalizace. Jenže i tak měl polštář skoro 20 vteřin, protože oba piloti Mercedesu byli bez naděje o kus vzadu a jen tak naplňovali slova svého šéfa Toto Wolffa: „Štve mě to, že to musím říct, ale taková je realita – Verstappen je v jiné lize. V Red Bullu odvedli nejlepší práci, pilot jezdí excelentně a jsou zkrátka daleko vpředu."

Ovšem Hamilton po závodě s jistou vírou říkal: "Skláním klobouk před mým týmem, jakou odvedl práci. Je to výsledek, který jsme nečekali. A věřím, že brzy se k redbullům přiblížíme."

Změní se něco během následujících dvou týdnů, než se ansámbl F1 přesune do Kanady?

Velká cena Španělska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Barceloně:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:27:57,940
2. Hamilton -24,090
3. Russell (oba Brit./Mercedes) -32,389
4. Pérez (Mex./Red Bull) -35,812
5. Sainz (Šp./Ferrari) -45,698
6. Stroll (Kan./Aston Martin) -1:03,320.
Nejrychlejší kolo: Verstappen.
Průběžné pořadí MS (po 7 z 23 závodů):
1. Verstappen 170
2. Pérez 117
3. Alonso (Šp./Aston Martin) 93
4. Hamilton 87
5. Russell 65
6. Sainz 58.
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 287
2. Mercedes 152
3. Aston Martin 134
4. Ferrari 100
5. Alpine 40
6. McLaren 17
7. Haas 8
8. Alfa Romeo 8
9. AlphaTauri 2
10. Williams 1

Reklama

Související témata: