Hlavní obsah

Verstappen potvrdil dominanci. Mistrovskou sezonu zakončil výhrou v Abú Zabí

Aktualizováno

Závěrečnou Velkou cenu Abú Zabí formule 1 vyhrál již jistý mistr světa Max Verstappen z Red Bullu. Druhý dojel Charles Leclerc z Ferrari, který za sebou udržel rivala Sergia Péreze a obsadil stejnou příčku i v konečném pořadí mistrovství světa. Třetí Mexičan ztratil v cíli na monackého jezdce více než vteřinu a celkově je třetí s mankem tří bodů.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Max Verstappen slaví vítězství v Abú Zabí.

Článek
Fotogalerie

Pětadvacetiletý Verstappen získal letos 15. vítězství a posunul vlastní rekord v počtu triumfů v jedné sezoně. Nizozemský pilot vybojoval 35. triumf v kariéře a zakončil tak úspěšně sezonu, v níž si zajistil už čtyři závody před koncem druhý mistrovský titul.

"Byl to dobrý závod. Vše bylo o práci s pneumatikami. Je skvělé zde zase vyhrát. Získat patnácté vítězství v sezoně je něco neuvěřitelného. Bude těžké tuto sezonu zopakovat, ale je to také velká motivace do budoucna," řekl v cíli před televizními kamerami Verstappen.

Spokojený byl i Leclerc, jehož Ferrari udrželo i druhé místo v Poháru konstruktérů před Mercedesem. "Dali jsme do toho všechno. Zajeli jsme perfektní závod. Věděl jsem, že jediná cesta, jak porazit Checa, byla v jiné strategii s pneumatikami. Jeli jsme na jednu zastávku a zafungovalo to. Jsem rád, že jsem skončil druhý a věřím, že příští rok uděláme další krok kupředu. Během zimní přestávky budeme makat, abychom Red Bull dohnali," uvedl Leclerc.

Bod za desáté místo bral čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel z Aston Martinu, který absolvoval poslední závod F1 v kariéře. Do cíle naopak nedojel kvůli technickým potížím sedminásobný šampion Lewis Hamilton z Mercedesu a poprvé v kariéře skončil v sezoně bez jediného vítězství.

Závěrečný závod tohoto ročníku příliš vzruchu nepřinesl. Po startu udržel vedení Verstappen před Pérezem a Leclercem. Na čtvrté místo se posunul Hamilton, Brit ale začal později ztrácet a propadl se na šestou příčku.

Foto: Amr Alfiky, Reuters

Max Verstappen v akci během závěrečné GP Abú Zabí.

V polovině závodu stále vedl Verstappen před Pérezem. Ve 34. kole absolvoval Mexičan druhou zastávku v boxech a klesl na šesté místo, věřil ale, že mu v závěru čerstvé pneumatiky pomohou v boji o druhou příčku.

O pět kol později havaroval Mick Schumacher s Nicholasem Latifim. Oba jezdci, kteří se v příští sezoně na startu F1 už neobjeví, pokračovali v závodě dál. Schumacher obdržel trest pěti vteřin.

Dvaatřicetiletý Pérez v závěru zrychloval, jeho manko na Leclerca však neubývalo tak rychle, jak si představoval. Teprve v posledním kole snížil Mexičan ztrátu pod dvě vteřiny, k závěrečnému útoku se ale nedostal.

"Je to tak, jak to je. Někdy to může být blízko. Celkově ale mohu být spokojený. Dal jsem do toho vše, tým jel celou sezonu na maximum a jsem si jistý, že se příští rok vrátíme ještě silnější," řekl Pérez

Díky odstoupení Hamiltona tři kola před koncem se na bodovanou desátou příčku dostal Vettel. Německý jezdec, který byl vyhlášen i pilotem dne, se na cílové rovince rozloučil s fanoušky tzv. donuty - smyky o 360 stupňů.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Sebastian Vettel zdraví fanoušky po GP Abú Zabí.

"Byl to skvělý den a děkuji všem za podporu. Viděl jsem spoustu vlajek a úsměvů. Bylo to mimořádné. Bude mi to chybět více, než si teď myslím," dodal Vettel.

Velká cena Abú Zabí, závěrečný závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:27:45,914
2. Leclerc (Mon./Ferrari) -8,771
3. Pérez (Mex./Red Bull) -10,093
4. Sainz (Šp./Ferrari) -24,892
5. Russell (Brit./Mercedes) -35,888
6. Norris (Brit./McLaren) -56,234
7. Ocon (Fr./Alpine) -57,240
8. Stroll (Kan./Aston Martin) -1:16,931
9. Ricciardo (Austr./McLaren) -1:23,268
10. Vettel (Něm./Aston Martin) -1:23,898
Nejrychlejší kolo: Norris.
Konečné pořadí MS (po 22 závodech):
1. Verstappen 454 b.
2. Leclerc 308
3. Pérez 305
4. Russell 275
5. Sainz 246
6. Hamilton (Brit./Mercedes) 240
7. Norris 122
8. Ocon 92
9. Alonso (Šp./Alpine) 81
10. Bottas (Fin./Alfa Romeo) 49
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 759
2. Ferrari 554
3. Mercedes 515
4. Alpine 173
5. McLaren 159
6. Alfa Romeo a Aston Martin oba 55
8. Haas 37
9. Alpha Tauri 35
10. Williams 8

Reklama