Hlavní obsah

Famózní! Talentovaný mladík bez nohou už zase vítězí

Pau/Praha

Když Billymu Mongerovi před dvěma lety po vážné nehodě ve formuli 4 amputovali obě nohy, prohlásil, že se závoděním nekončí a bude jezdit dál. Už tři měsíce po havárii usedl do vozu a vyzkoušel si, jak to mu to se speciálně upraveným volantem půjde. Nyní už zase vítězí. Uplynulou neděli ovládl závod v Pau. „Nemohu tomu uvěřit,“ přiznal dvacetiletý mladík.

Foto: Profimedia.cz

Billy Monger se raduje z vítězství.

Článek

Od hrozivé nehody talentovaného jezdce Billyho Mongera uplynuly už dva roky. Britský mladík tehdy během závodu britské formule 4 na okruhu v Doningtonu ve vysoké rychlosti narazil do soupeřova auta a hodinu a půl zůstal zaklíněný ve voze. Po převozu do nemocnice mu lékaři museli amputovat obě nohy.

Usměvavý Brit se však nevzdal a rozhodl se, že bude závodit dál. Už o tři měsíce později si vyzkoušel vůz, který měl speciálně upravený volant. Loni pak jezdil v britské formuli 3 a hned ve svém prvním závodě po havárii se umístil na stupních vítězů, když dojel třetí. Nyní se dočkal i vítězství.

Do nedělního závodu ve francouzském Pau v rámci šampionátu EuroFormula Open se sice kvalifikoval až z jedenáctého místa a kvůli výměně pneumatik těsně před začátkem musel startovat z boxové uličky, avšak pak předjížděl jednoho jezdce za druhým a po restartu si udržel první místo.

„Před dvěma lety bych nevěřil tomu, že budu vyhrávat závody,“ přiznal dvacetiletý Monger na webu BBC. „Nemohu tomu vůbec uvěřit. Musím poděkovat svému týmu,“ hlásil dál. „Zdravotní postižení rozhodně nevidím jako limit, ale jako výzvu. Jako něco, co dokážu překonat,“ dodal jezdec, který i bez nohou ukázal, jak velkým talentem je.

Reklama

  Velká cena Miami probíhá Živě
20240505T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami
Velká cena Miami
Velká cena Miami
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.