Hlavní obsah

Ferrari drží fazonu i v Saúdské Arábii. Mercedesy nestíhaly

Aktualizováno

Monacký jezdec Charles Leclerc z Ferrari vyhrál oba páteční tréninky na Velkou cenu Saúdské Arábie vozů formule 1. Lídr průběžného pořadí mistrovství světa porazil pokaždé na trati v Džiddě obhájce titulu Maxe Verstappena z Red Bullu. Sedminásobný šampion Lewis Hamilton skončil nejprve devátý a v odpolední části, která začala se zpožděním kvůli požáru nedalekého zásobníku ropy, obsadil páté místo.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Charles Leclerc s vozem Ferrari při prvním měřeném tréninku na GP Saúdské Arábie.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Leclerc navázal na svůj triumf z úvodního závodu roku v Bahrajnu. V prvním tréninku zajel čas 1:30,772, později své maximum ještě o sedm desetin sekundy vylepšil. Druhý Verstappen byl vždy o více než desetinu pomalejší. Nizozemský pilot Red Bullu chce v Saúdské Arábii napravit nevydařený vstup do sezony, neboť před týdnem v Sáchiru odstoupil kvůli poruše palivového čerpadla a nebodoval.

Leclercův týmový kolega Carlos Sainz, jenž skončil v GP Bahrajnu druhý, zajel v trénincích čtvrtý a třetí čas. Španělský jezdec tak potvrdil povedený vstup Ferrari do této sezony.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Max Verstappen s monopostem Red Bull při prvním tréninku v Džiddě.

Obhájce loňského vítězství Hamilton po devátém místě z úvodní části postupně zrychlil a skončil v dalším průběhu pátý. Na nejrychlejšího Leclerca ale ztratil bezmála půl vteřiny. Hned za ním byl i jeho týmový kolega George Russell, který napravil patnácté místo z první části.

Potíže měl naopak Kevin Magnussen z Haasu, jenž obsadil v Bahrajnu překvapivé páté místo. Dánský závodník nejprve kvůli technickým problémům v první části neodjel měřené kolo a při druhém tréninku skončil poslední.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Lewis Hamilton při tréninku na GP Saúdské Arábie.

I v Saúdské Arábii chybí čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel, protože má stále pozitivní test na koronavirus. V týmu Aston Martin ho znovu nahradil německý krajan Nico Hülkenberg, který byl pokaždé šestnáctý.

Program bude pokračovat sobotním třetím tréninkem a následně kvalifikací od 18:00 SEČ. Závod se uskuteční o den později v 19:00.

Tréninky na GP Saúdské Arábie vozů formule 1
První trénink
1. Leclerc (Mon./Ferrari)1:30,772
2. Verstappen (Niz./Red Bull)-0,116
3. Bottas (Fin./Alfa Romeo)-0,312
4. Sainz (Šp./Ferrari)-0,367
5. Gasly (Fr./AlphaTauri)-0,545
6. Cunoda (Jap./AlphaTauri)-0,733
Druhý trénink
1. Leclerc1:30,074
2. Verstappen-0,140
3. Sainz-0,246
4. Pérez (Mex./Red Bull)-0,286
5. Hamilton (Brit./Mercedes)-0,439
6. Russell (Brit./Mercedes)-0,590

Reklama