Hlavní obsah

Piloty F1 vyděsil v Saúdské Arábii raketový útok na ropné zařízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemné chvíle prožili závodníci a týmoví činovníci během tréninků na Velkou cenu vozů formule 1 v Saúdské Arábii. Nedaleko okruhu v Džiddě totiž došlo k raketovému útoku na zásobníky ropy firmy Aramco a páteční program byl načas přerušen. Podle agentury AP stojí za útokem jemenští Hútíové.

Foto: Stringer, Reuters

Ropné zařízení firmy Aramco v Džiddě po raketovém útoku zachvátil mohutný požár.

Článek

Areál společnosti zachvátil po útoku rozsáhlý požár a kouř se doplížil až k okruhu vzdálenému necelých dvacet kilometrů. Na kouř ve vzduchu upozorňoval už během prvního tréninku například Max Verstappen z týmu Red Bull. „Je cítit spálenina, nevím, jestli z mého, nebo jiného vozu," hlásil do vysílačky úřadující mistr světa. „Buď v pohodě, naše auto to není," odvětil závodní inženýr nizozemského pilota.

Mezitím ale doputovaly na okruh zprávy o provedeném útoku a vedení seriálu program přerušilo. Šéfové stájí a závodníci poté absolvovali schůzku se Stefanem Domenicalim a druhá tréninková jízda odstartovala se čtvrthodinovým zpožděním. Po skončení pátečního programu byla v plánu další schůzka, přestože Domenicali ujistil všechny zúčastněné, že by závodní víkend měl proběhnout podle původního plánu.

„Po útoku na distribuční stanici společnosti Aramco zůstáváme v kontaktu se saúdskými bezpečnostními složkami a zajišťujeme všechna nezbytná bezpečnostní opatření. Závodní víkend by měl pokračovat podle plánu, bezpečnost našich hostů je ale hlavní prioritou," uvedl v prohlášení saúdský autoklub.

Reklama

Související témata:
Rafinérie