Hlavní obsah

Ferrari stále hrozí odchodem z formule 1

Minulý pátek Mezinárodní automobilová federace oznámila startovní listinu pro příští rok. I když na ní figurují všechny současné týmy, krize stále není zažehnána. Prezident Ferrari Luca di Montezemolo podle internetového serveru BBC prohlásil: "Pokud to bude nutné, velké automobilky jsou připraveny zorganizovat vlastní alternativní šampionát."

Článek

Týmy Williams a Force India se do příštího ročníku seriálu MS přihlásily bezpodmínečně. Osm zbylých stájí, které jsou sdruženy v Asociaci týmů formule 1, však ke své přihlášce přiložily i seznam podmínek, které by měla FIA přijmout. Mezinárodní automobilová federace nakonec zapsala Ferrari, Red Bull, Toro Rosso bez podmínek. Po McLarenu, Toyotě, Renaultu, Brawnu GP a BMW chce ale, aby do pátku 19. června od svých podmínek ustoupily.

"Je jasné, že současná situace se musí vyřešit jedním, nebo druhým způsobem," prohlásil prezident Ferrari Luca di Montezemolo, který se o uplynulém víkendu zúčastnil slavné čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans. "Buď budeme závodit ve formuli 1 tak, jak chceme, nebo si zorganizujeme svůj vlastní šampionát. Když máte motory, převodovky, značky, technologie, organizaci a schopnost investovat, není to těžké," dodal di Montezemolo.

Prezidentu Ferrari i Asociací týmů formule 1 (FOTA) už nejde jen o zachování letošních pravidel, ale také o způsob vedení F1. Dokonce se už FOTA obrátila na Světovou radu motorsportu s žádostí o pomoc. "Doufám, že se nám podaří najít již brzy řešení," pokračoval dále di Montezemolo.

Ferrari v Le Mans? Proč ne!

"Jsme z toho nešťastní. Se současnou situací jsme velmi nespokojeni, hlavně kvůli veřejnosti, divákům. Nechceme, aby se z formule 1 stala formule 3," vysvětloval prezident Ferrari. "Chceme F1 nejen udržet, ale také přispět k jejímu zlepšení. Chceme jen stabilitu, jasná pravidla, transparentní systém řízení a možnost, aby týmy samy mohly pracovat na snižování nákladů," dodal di Montezemolo.

Luca di Montezemolo při čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans nezamítl ani návrat k těmto závodům. "Ferrari v Le Mans? Proč ne!  Kdybychom už nemohli závodit ve formuli 1, tohle by byla určitě možnost."

Reklama

Související témata: