Hlavní obsah

Hamilton do Ferrari? Je to masakr a jeden z největších momentů v historii F1, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to prý už jen otázka hodin, než tu zprávu oficiálně potvrdí také Ferrari. Sedminásobný šampion Lewis Hamilton se od příštího roku stane pilotem ikonické stáje z Maranella. „Je to jeden z největších momentů v historii celé F1. Ale je taky kontroverzní, protože zarytí tifosi Hamiltona nepodporují,“ říká komentátor a televizní expert F1 Josef Král.

Foto: Toru Takahashi, ČTK/AP

Lewis Hamilton obhlíží monopost Ferrari. Za rok do něj usedne

Článek

Co jste si prvního pomyslel, když jste tu zprávu zaslechl?

Že je to masakr! Vypálilo to rybník úplně všem, protože je to překvapivé rozhodnutí. Fakt brutální, protože za mě je to jeden z největších momentů v celé historii F1. Na jedné straně sedminásobný mistr světa a vedle toho Ferrari. Ale taky je to hodně kontroverzní rozhodnutí, protože Italové jsou puritáni. Zarytí tifosi Hamiltona nepodporují, takže to bude rozhodně zajímavý vztah. Jsem zvědavý, jak to vykrystalizuje a jak Hamiltona v Itálii přijmou do famílie.

Dá se ale odmítnout Ferrari? A dá se odmítnout Hamilton, když je k mání?

Těžká otázka. Už to není sňatek z emocí, ale sňatek z rozumu. Nejde o peníze a čest. Z pohledu Ferrari – když se na to podívám čistě z pohledu výkonnosti – je to bomba. Vzali někoho, kdo má v F1 obrovský tah na bránu a přinese extrémní know-how z Mercedesu. To je nevyčíslitelné. Hamilton je velice technicky zdatný člověk a ví, proč jsou věci, tak jak jsou. To Ferrari pomůže. Zároveň je tam šéfem Frédéric Vasseur. Je to bývalý šéf ART, kde vyhráli s Hamiltonem titul v GP2 (rok 2006). Ta vzájemná chemie funguje. A je to jeden ze základních pilířů, proč jde do Ferrari. Kdyby tam Vasseur nebyl, bylo by těžké ho do Ferrari dostat. Fred chce stavět tým od začátku, dělá velké změny, takže se Ferrari Hamiltonovi víc otevřelo.

A z pohledu Hamiltona?

Je to výzva. Jde do něčeho, co celý život chtěl, a teď si to splní. Protože každý chce závodit za Ferrari.

Foto: Nova Sport

Komentátoři F1 Josef Král (vlevo) a Števo Eisele.

Ferrari prostě chcete mít v jezdeckém životopisu. A kdyby v něm získal osmý titul, tak si zajistí „nesmrtelnost“, že?

Ta nesmrtelnost je stoprocentně cíl. Ale aby z toho nebyl tvrdý náraz do zdi. Posledních deset let na tom Ferrari není dobře a je i nečitelné s ohledem na budoucnost. Získat titul s Ferrari je z říše snů, ale je to taky jeden z největších úkolů, na kterém si jiní velikáni jako Vettel či Alonso vylámali zuby. Je to hop, nebo trop. Hamilton má ale za sebou jistotu sedmi titulů a ví, že jediné, co mu zbývá, je ten osmý, kterým by přepsal historické tabulky, a taky aby jezdil za Ferrari.

Ferrari evidentně spoléhá na Charlese Leclerca. Jaký bude mít s Hamiltonem vztah?

Začal bych otázkou, jak bude fungovat Hamilton a Ferrari. Přestup mezi týmy není jednoduchý. Roky je naučený na procesy v Mercedesu, teď přichází do stáje, kde je všechno naopak. Může to být pro něj i kulturní šok. Leclerc se mu na začátku bude snažit pomoct, ale Hamiltonova síla se může začít projevovat. Kdybych si představil, že teď půjde do McLarenu, tak během pár závodů se tam stane jedničkou, podobné by to bylo i u dalších britských týmů. Ale u Ferrari si to netroufám tvrdit. Můžou mezi oběma nastat rozbušky, konflikty. Leclerc je silný v kvalifikacích, ale to, co předvádí Hamilton v závodech, je fenomenální.

A na závěr: Kdo ho nahradí v Mercedesu?

Já mám jasného adepta - Alex Albon. Myslel jsem si, že půjde do Ferrari, ale najednou je tam Hamilton. Alex je rychlý, nekonfliktní a k tomu týmový hráč, který by k Russellovi seděl.

Reklama