Hlavní obsah

Šokující přestup! Hamilton bude od příštího roku závodit za Ferrari. Nastal čas, abych ten krok udělal, řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je to šokující a nečekaný přestup. A teď už má i oficiální „razítka“. Sedminásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton opustí po této sezoně Mercedes a bude od roku 2025 závodit za Ferrari. V té době mu bude 40 let. Obě stáje informace, které se objevily už během čtvrtečního dopoledne, večer potvrdily.

Foto: Profimedia.cz

Lewis Hamilton a Charles Leclerc budou od sezony 2025 týmoví kolegové ve Ferrari

Článek

Byl to ve formuli 1 hektický čtvrtek, který se zároveň zapíše dějin celého motorsportu. Už před polednem Sky Sports uvedla, že Hamilton po této sezoně zamíří k Ferrari. Po obědě pak šéf stáje Toto Wolff informaci potvrdil skrz videohovor zaměstnancům týmu, aby večer Mercedes definitivně zveřejnil prohlášení, že se společné cesty s Lewisem Hamiltonem rozejdou na konci roku.

„Nás vztah s Lewisem byl nejúspěšnější, jaký kdy tento sport viděl. Na to se můžeme dívat s hrdostí. Lewis byl vždy důležitou součástí historie Mercedesu, ale věděli jsme, že náš vztah jednou dojde k přirozenému konci. Ten den teď nastal. Akceptujeme Lewisovo rozhodnutí hledat novou výzvu. Máme však před sebou ještě jednu společnou sezonu a soustředíme se na to, aby byl rok 2024 pro nás kvalitní,“ uvedl Wolff.

A sám Hamilton v prohlášení přidal: „S tímto týmem jsem prožil úžasných jedenáct roků a jsem hrdý na to, co jsme spolu dokázali. Mercedes byl součástí mého života od mých třinácti let. Rozhodnutí odejít patří k nejtěžším, které jsem musel udělat. Nastal však správný čas, abych tento krok učinil. Těším se na novou výzvu. Navždy budu vděčný rodině Mercedesu za neuvěřitelnou podporu. Chci se rozloučit na výsluní a zažít nezapomenutelný poslední rok se stříbrnými šípy.“

O pár minut později potvrzení zveřejnilo také Ferrari. „Scuderia Ferrari s potěšením oznamuje, že Lewis Hamilton se k týmu připojí v roce 2025 na základě víceleté smlouvy.“

V italském týmu se stane kolegou Charlese Leclerca, který minulý týden prodloužil kontrakt, a nahradí Carlose Sainze. „Novinky o mé budoucnosti budou oznámeny později,“ uvedl Sainz.

Roky se přitom spekulace ohledně Hamiltonova přesunu ke stáji z Maranella braly jako nedílná součást jeho vyjednávání s Mercedesem a sloužily ke zlepšení jezdcovy pozice (rozumějte navýšení gáže). Teď se ale přestup stal víceméně v utajení skutečností, protože Hamilton měl platnou smlouvu u Mercedesu až do konce roku 2025. Uplatnil však možnost předčasného odchodu.

„Tah Mercedes překvapil, ovšem Carlos Sainz ho očekával. Carlose čeká ve Ferrari těžký rok, ale má několik možností pro sezonu 2025 - roční čekání v Sauberu na příchod Audi či jednání s Mercedesem o nahrazení Hamiltona,“ napsal na síti X španělský komentátor F1 Antonio Lobato.

„Žádný pilot není víc jako Ferrari, ale příchod Hamiltona je jednoznačně největší přestup v historii F1 a nebojím se říct, že svou neočekávatelností je i jeden z nejvíce šokujících v celém světě sportu,“ přidal pak (česko)slovenský komentátor F1 Števo Eisele.

Hamilton vstoupil do F1 v roce 2007, o rok později získal v McLarenu první titul mistra světa. Od roku 2013 působí v Mercedesu, kde se šestkrát stal světovým šampionem. A v počtech titulů tak dohnal legendárního Michaela Schumachera.

Má i rekordní počet 103 výher, nicméně v minulých dvou sezonách nezvítězil ani v jednom závodě, což je jeho nejdelší období v F1 bez úspěchu.

Získá Lewis Hamilton další titul mistra světa F1?
Ano
22,8 %
Ne
77,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5155 čtenářů.

Reklama