Hlavní obsah

Hamiltonova budoucnost je nejasná. FIA je pod tlakem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedminásobný mistr světa ve formuli 1 Lewis Hamilton se stále ještě nerozhodl, jestli se v seriálu objeví i příští rok. Na vině je pochopitelně kontroverzní závěr ročníku ve Spojených arabských emirátech, kde Hamilton přišel o titul mistra světa kvůli rozhodnutí ředitele závodu Michaela Masiho. Podle šéfa Mercedesu Toto Wolfa je britský pilot z F1 rozčarovaný. S rozhodnutím ohledně další sezony chce prý celý Mercedes počkat na výsledky vyšetřování kontroverzní Velké ceny Abú Zabí. FIA je pod tlakem a v sázce je hodně.

Foto: Kamran Jebreili, Reuters

Lewis Hamilton krátce poté, co dojel ve Velké ceně Abú Zabí druhý a na stejném místě skončil i v celkovém pořadí MS.

Článek

Sedmatřicetiletý pilot, v prosinci pasovaný na rytíře, má u Mercedesu smlouvu ještě na jednu sezonu. Jestli se v ní ale představí, to prý vůbec není jisté, jak v nedávném rozhovoru pro BBC naznačoval šéf stáje Wolf.

Zdroje blízké kolotoči F1 tvrdí, že Hamilton ztratil ve FIA důvěru. Mercedes se přímým odpovědím ohledně Hamiltonovy budoucnosti vyhýbá a jak stáj, tak rekordman v počtu vyhraných závodů čekají na to, jak se k celé záležitosti z Yas Mariny FIA postaví.

Foto: Sport.cz

Šéf Mercedesu Toto Wolff.

A ve francouzském sídle federace si jsou skličující situace zcela jistě dobře vědomi. Na jednu stranu udělal formuli závod v Abú Zabí skvělou reklamu, na druhou stranu je v sázce ztráta důvěry v regulérnost celého sportu. Jen stěží si ovšem lze představit, že si FIA zásadní otočkou a znevážením výsledku celé sezony podkopne vlastní nohu.

Celá situaci si ale zjevně žádá brilantní diplomatický výkon, má-li si generalita sedminásobného šampiona udržet ve startovním poli.

Že je to nezáviděhodná situace ví i nový šéf FIA Mohammed Sulajím, který se Hamiltona pokusil kontaktovat pět dní po svém zvolení, ale žádný příslib nedostal. „Nemyslím si, že je teď 100% připravený reagovat. Neobviňujeme ho, chápeme jeho pozici," řekl BBC Sulajím.

Foto: @Planet_F1, Twitter

Mohammed Sulajím na archivní fotografii.

FIA chce každopádně závěry šetření představit veřejnosti, stájím a jezdcům před startem nadcházející sezony. Ve hře je s velkou pravděpodobností i hlava Masiho jako ředitele závodu.

Jestli se ze strany Mercedesu, rakouského manažera Wolfa nebo samotného Hamiltona jedná o politický nátlak, nebo se v hlavě Brita skutečně honí myšlenky na konec kariéry, se fanoušci F1 dozví už poměrně brzy.

Předsezonní testy na španělském okruhu Circuit de Barcelona-Catalunya jsou na programu koncem února. Ročník 2022 odstartuje 19. - 20. března Velkou cenou Bahrajnu.

Reklama

Související témata: