Hlavní obsah

Hledám práci v F1. Zn.: Jezdím rychle! Sainz ví, že mu nedělní triumf po „vyhazovu“ z Ferrari otevře cestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jediným pilotem, který za poslední rok a půl dokázal ve formuli 1 porazit konkurenty z Red Bullu. Naposledy se to Carlosi Sainzovi podařilo v neděli v Austrálii a možná alespoň na pár týdnů dá šampionátu naději, že to nemusí být one-man show posledních let. I tak ale 29letý Španěl ví, že se po sezoně bude pakovat z Ferrari, protože jeho flek zaujme Lewis Hamilton. „Na další rok jsem zatím nezaměstnaný, toto mi snad pomůže najít práci,“ řekl v Melbourne.

Foto: Asanka Brendon Ratnayake, ČTK/AP

Španělský pilot Carlos Sainz na stupních vítězů po nedělní Velké ceně Austrálie.

Článek

Život je nevyzpytatelný, což dozajista už poznal každý. Sainz však teď ukazuje, že je takový i u celebrit a profesionálních sportovců. Na přelomu ledna a února se dozvěděl, že s ním Ferrari už dál nepočítá, protože si místo něj našlo hvězdnou náhradu. Zároveň dobře věděl, že klíčové pro hledání nového angažmá bude zapotřebí se výtečně ukázat v prvních závodech sezony a hned v tom úvodním v Bahrajnu skončil třetí. „Řeknete si: O.K.! Začíná to dobře a jsem připravený bojovat.“

Jenže pak v Saúdské Arábii absolvoval tréninky s bolestí břicha. Původně si myslel, že jde o otravu jídlem, která po dni dvou přejde, jenže nakonec musel rychle na sál na operaci slepého střeva.

Sice se z nemocnice zašel na závody podívat, a i skrz týmové rádio radit náhradě v podobě Olivera Bearmana v jeho kokpitu (také to je ukázka vysoké profesionality), ale pak byl rád, že je rád. „Srazilo mě to na kolena, já ležel v posteli a vůbec netušil, jestli se vrátím včas. Ocitl jsem se v nejistotě,“ přiznal.

Se svým týmem si ale sestavil „regenerační“ plán. Dvakrát denně chodil do hyperbarické komory, používal i přístroj, který dokáže uspíšit obnovu zjizvené tkáně. „První týden byl náročný, ale pak jsem každých 24 hodin dělal velké pokroky.“

Nicméně po pátečních trénincích si pořád nebyl jistý, jestli závod zvládne. Své pochyby měl rovněž po sobotní kvalifikaci, nakonec vedl od druhého kola do posledního. „Když chcete podat dobrý výkon, nemůžete to vzdát po prvním kole v tréninku. Ale je to z jeho strany mega návrat,“ uznal šéf stáje Ferrari Frédéric Vasseur.

Těžko říct, jak se mu sleduje, že muž, kterého odepsal, teď poráží jeho „chráněnce“ Charlese Leclerca. Vasseur však tvrdí, že se Sainzem uzavřeli gentlemanskou dohodu, že tomu obě strany dají až do posledního kola sezony maximum. A kdo ví, třeba i Max Verstappen může být k poražení. „Tento víkend je dobrým důkazem, že když všechno poskládáme dohromady, můžeme Red Bull dostat pod tlak. A on bude dělat chyby. Nejsem si ale jistý, že se nám to podaří všude,“ pravil Vasseur.

Sainz a jeho pobočníci zatím vyjednávají o novém angažmá. Jeho manažer (a bratranec) Carlos Oňoro i otec Carlos Sainz starší už byli v Saúdské Arábii k vidění na schůzce s Toto Wolffem, šéfem stáje Mercedes. Italský list Corriere dello Sport má pak jejich vzájemný kontrakt za hotovou věc, jiní ho ale spojují s Red Bullem. Další zase s Audi, které v roce 2026 vstoupí do F1, a v jehož barvách Sainz starší triumfoval na letošním Dakaru.

„Myslím, že každý víceméně ví, čeho jsem schopen. Závodím sám za sebe a závodím, abych dokázat, že když dostanu konkurenceschopné auto, mohu vyhrát. Nezávodím proto, abych ukázal šéfům nebo lidem svou hodnotu. A tak to bude až do konce sezony,“ tvrdí Sainz.

Po vítězném závodě v Austrálii, který málem proležel v posteli, pak vyprávěl: „Ukazuje se, jak umí být život krásný. A někdy je fajn, byť jste jak na horské dráze.“

Život je krásný, i když mnohdy nevyzpytatelný.

Reklama