Hlavní obsah

Jezdci i týmy se vzpamatovávají z šoku. Lauda byl pro ně hrdinou, inspirací i kamarádem

Celý svět zasáhla zpráva o úmrtí legendárního Nikiho Laudy. Rodině trojnásobného světového šampiona ve formuli 1 okamžitě kondolovali týmy i jezdci. Všichni na něj vzpomínají v tom nejlepším a přiznávají, že se jen těžko vzpamatovávají z šoku. „Je to smutný den pro F1. Zůstaneš navždy v srdcích nás i fanoušků,“ napsalo Ferrari.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Legendární šampion Niki LaudaVideo: sntv

 
Článek

Byl pro ně hrdinou, idolem, rádcem i kamarádem. Ale netruchlí jen jezdci a týmy formule 1. Přidávají se i další sportovci. Sociální sítě jsou zaplaveny jejich vzpomínkami na trojnásobného světového šampiona. „Je to smutný den pro F1. Zůstaneš navždy v srdcích nás i fanoušků,“ napsalo Ferrari, se kterým v letech 1975 a 1977 získal tituly.

Zpráva samozřejmě zasáhla i McLaren, se kterým se stal mistrem světa v roce 1984. „Niki zůstane navždy v našich srdcích a navždy bude zakotven v naší historii,“ uvedla britská stáj. „Niki Lauda, opravdový idol a legenda motorsportu,“ vyjádřil se Casey Stoner, dvojnásobný světový šampion v Moto GP.

„Šokující a smutná zpráva,“ napsal Fernando Alonso, bývalý jezdec F1. „Drahý Niki. Děkuji ti za vše, co jsi pro mě udělal. Tolik jsem se od tebe naučil. Z tvojí vášně, bojovného ducha, abych se nikdy nevzdal. I trpělivosti. Inspiroval jsi mě i dalších sto miliónů fanoušků, abychom se v těch nejtěžších chvílích nevzdávávali. Myslíme na Tebe i Tvou rodinu,“ uvedl Nico Rosberg, bývalý jezdec a mistr světa formule 1.

"Šampion. Legenda. Přítel," uvedl rakouský tým Red Bull. "Odvážný, upovídaný a extrémně zábavný. Díky za všechny vzpomínky, Niki!“ napsal Johnny Herbert, další bývalý jezdec formule 1. „Jsem šokován ztrátou Nikiho Laudy. Byl opravdovou legendou, ke které jsem měl velký respekt,“ prohlásil Max Verstappen, jezdec Red Bullu. „Nemůžu tomu uvěřit,“ přiznal Kimi Räikkönen z Alfy Romeo.

Památku Nikiho Laudy uctili i další. Třeba italský fotbalový klub AC Milán, německý Hoffenheim, nebo německá tenistka Julia Görgesová, či jeho krajan, herec Arnold Schwarzenegger. „Niki byl šampion. Ikona. Rakouský poklad. Byl jedním z mých drahých přátel. Bude mi scházet celým mým srdcem,“ napsal Schwarzenegger.

Reklama

Související témata: