Hlavní obsah

Jsem tvůj talisman pro štěstí, slyšel Norris od Trumpa. Jezdce za výhrou hnaly i nenávistné komentáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stal se 114. pilotem v historii formule 1, který dokázal vyhrát alespoň jednu Velkou cenu. A definitivně smazal smutný rekord, jehož byl až do nedělního klání v Miami držitelem, když patnáctkrát stál na stupních vítězů, aniž by si ale připsal jediné vítězství. I proto si Lando Norris od části formulových diváků vysloužil přezdívku, která si vtipně pohrávala s jeho jménem – Lando Nowins, tedy „bez výhry“. „To mě rozesmálo víc než cokoliv jiného, miluji to. Rád chodím na Instagram a líbí se mi všechny ty komentáře, které mi nadávají,“ přiznal Norris po premiérovém triumfu.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Donald Trump a pilot McLarenu Lando Norris.

Článek

Teď o posměšnou přezdívku přišel, protože v neděli se ve svém 110. závodě vítězství konečně dočkal. A to navzdory tomu, že na konci prvního kola byl až šestý, pak dobrou strategií i kusem štěstí, když v klíčový okamžik vyjel na trať zpomalovací vůz, dokráčel k triumfu.

„Spousta lidí o mně pochybovala, říkala, že nemůžu vyhrát, ale já se nebál. A letos jsem si byl jistější než kdy jindy, jen jsem musel být trpělivý. Jsem rád, že jsem těm lidem dokázal, že se mýlili. To mi vyloudilo ještě větší úsměv,“ vyprávěl po závodě na tiskové konferenci.

Už před ní zažil bouřlivé oslavy s týmem pod stupni vítězů, postupně za ním kráčely jezdecké legendy typu Hamiltona či Alonsa a upřímně gratulovaly. Poklonu mu vysekl i Max Verstappen či v zákulisí Grand Prix i bývalý americký prezident Donald Trump. „Donald říkal, že je můj talisman pro štěstí, když je to moje premiérová výhra. Tak snad bude jezdit na další závody,“ smál se 24letý Norris.

Ten pro McLaren získal 184. vítězství v historii (víc jich má jen Ferrari), teprve však druhé v posledních deseti letech. Naposledy v barvách tradiční britské stáje triumfoval před třemi lety Daniel Ricciardo v Monze.

Ano, Norrisovi bez pochyby k výhře pomohl výjezd safety car, díky němuž i přes zastávku v boxech neztratil pozici. Nicméně slovy fotbalových klasiků šel „tomu štěstíčku naproti“, protože díky dobré práci s pneumatikami vydržel na trati nejdéle ze špičky, a po restartu sázel rychlá kola a ujel tak druhému Verstappenovi.

A Nizozemec, jinak dál suverénní lídr šampionátu, když dostal otázku, zda by vyhrál, kdyby nevyjel safety car, odpověděl po svém. „Kdyby, kdyby… Kdyby moje máma měla koule, tak by byla mým tátou. Takhle to prostě v závodění chodí.“

Norrisův tým pak narychlo měnil letadlo, protože z Ameriky měl původně odlétat už v neděli večer, nakonec se vše posunulo až na pondělí, aby pilot mohl řádně oslavovat. Sám Norris hned po závodě volal rodičům a později vzpomínal: „Pamatuji si, jak jsem poprvé v pěti šesti letech byl s tátou a bráchou na závodech. S otevřenou pusou jsem sledoval rychlá auta, hned se do závodění zamiloval a teď tu stojím jako vítěz. A triumf věnuji babičce. Poslední dobou na tom není dobře, ale minulý týden jsem ji viděl a říkal jsem jí, že vyhraju závod. Jen jsem netušil, že slib splním takto rychle.“

Lidé z McLarenu pak věří, že vylepšení, která na monopostu v posledních týdnech udělali, budou viditelnější až na jiných okruzích. Začne Norris vyhrávat pravidelně a má se Verstappen ještě obávat?

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Emilia Romagna - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240518T16 : 00:00+0200
Velká cena Emilia Romagna - kvalifikace
Velká cena Emilia Romagna - kvalifikace
Velká cena Emilia Romagna - kvalifikace
  Velká cena Emilia Romagna dnes 15 : 00
20240519T15 : 00:00+0200
Velká cena Emilia Romagna
Velká cena Emilia Romagna
Velká cena Emilia Romagna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.