Hlavní obsah

Kachna o Schumacherovi způsobila výrobci kamer pád na burze

Praha

Těžké zranění Michaela Schumachera způsobil držák kamery GoPro na jeho helmě. Tato zpráva, která se o víkendu rozšířila od bývalého francouzského komentátora F1 Jeana Louise Monceta, obletěla celý svět. Věc má ale háček a nakonec i přesah do světa velkého byznysu: informace nebyla pravdivá a její publikace zřejmě přispěla k výraznému snížení ceny akcií výrobce kamer.

Foto: Sport.cz

Mick Schumacher na snímku z roku 2010 se svým otcem.

Článek

Moncet informoval minulý pátek francouzskou rozhlasovou stanici Europe 1 o stavu slavného pilota formule 1 a řekl: „Nedávno jsem ho (Schumacherova syna) viděl. (Schumacher) se pomalu probouzí. Problém u něj nebyl samotný náraz hlavou do skály, ale namontovaná kamera, kterou měl na helmě. Její držák mu způsobil vážná zranění."

Této informace si záhy všimla média po celém světě a začala ji rozšiřovat. A vyděšený Moncet na svém twitterovém účtu rychle vyvěsil rázné dementi. „Stop spekulacím. Řekl jsem, že jsem viděl Micka Schumachera. Neřekl jsem kde, neřekl jsem, že jsem s ním mluvil či s ním vedl rozhovor. Jasné? Mick nemohl říct nic o kameře nebo zranění, protože jsme spolu nemluvili," napsal. „Zmínka o GoPro nebyla fakty podloženou informací, byl to jen můj názor," doplnil ve středu francouzský expert na F1.

Jenže to už si zpráva žila vlastním životem, a jak postřehli burzovní analytici, měla přímý dopad na vývoj ceny akcií výrobce outdoorových kamer. Od pondělka šla totiž hodnota akcií kontinuálně dolů, podle magazínu Forbes za posledních pět dní až o dvacet procent. A společnost si to podle Forbesu nehodlá nechat líbit a zvažuje vůči původci kachny právní kroky.

Burzovní analytici se nicméně zcela neshodují v tom, zda pád akcií GoPro skutečně způsobila falešná informace o Schumacherovi. Dvacetiprocentní pokles totiž zaznamenala v posledním týdnu například i společnost Mobileye, která produkuje asistenční systémy pro automobily. „Velcí hráči zaznamenávají velké poklesy," poznamenal Tavis McCourt z poradenské společnosti Raymond James & Associates.

Reklama

Související témata: