Hlavní obsah

Kapské město chce od roku 2013 hostit závod formule 1

KAPSKÉ MĚSTO

Jihoafrická republika chce od roku 2013 pořádat závod formule 1. Jezdit by se mělo na přímořském okruhu v ulicích Kapského města.

Foto: Steve Crisp, Reuters

Formule 1 se v JAR naposledy jela na začátku 90. let v Kyalami (ilustrační foto).

Článek

"Přínos takové akce je lákavý, ale musíme nejprve zjistit přesnou cenu a také, jestli je to v zájmu města," řekl agentuře Reuters Mansoor Mohamed, který má v zastupitelstvu Kapského města na starosti turismus a ekonomiku.

Podle Mohameda by se náklady na pořádání závodu pohybovaly kolem jednoho miliónu randů (asi 2,5 miliardy korun). Společnost, která s návrhem přišla a jedná už s promotérem formule 1 Berniem Ecclestonem, je však přesvědčena, že náklady by se vrátily.

"Na rozdíl od akcí, jako je fotbalové mistrovství světa a olympijské hry, které se konají jednou za čtyři roky, se formule jezdí každý rok, takže ekonomický efekt je mnohem větší," uvedla mluvčí společnosti Esther Hendersonová. "Už jsme jednali s několika investory a všem se naše nabídka líbila," uvedla a bez bližších podrobností dodala, že v plánech se počítá i s využitím stadionu postaveného pro mistrovství světa ve fotbale.

Šampionát formule 1 se v Jihoafrické republice jezdil v letech 1934 až 1993. Poslední Velkou cenu na okruhu v Kyalami vyhrál Alain Prost.

Reklama

Související témata: