Hlavní obsah

Jen 8 minut, pak první trénink F1 ve Vegas skončil. Druhý vyhrál Leclerc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Monacký jezdec Charles Leclerc z Ferrari vyhrál oba úvodní tréninky na Velkou cenu Las Vegas formule 1. Program doprovázel chaos, organizátoři předposledního závodu sezony ve „městě hříchu“ první trénink po osmi minutách předčasně ukončili kvůli opravám na trati, druhý trénink se jel po dvouapůlhodinovém zpoždění devadesát minut. Leclerc v něm porazil týmového kolegu Carlose Sainze o 517 tisícin sekundy.

Foto: ČTK/AP

Charles Leclerc z Ferrari vyhrál druhý trénink ve Vegas

Článek

Šampionát formule 1 se do Las Vegas vrátil po 41 letech. První trénink ale neměl prakticky žádnou vypovídající hodnotu. Po pár kolech odstavil poškozený vůz Sainz, pořadatelé vyvěsili červené vlajky.

FIA v prohlášení uvedla, že na vině bylo selhání betonového rámu kanálu. Vozy F1 generují během jízdy velký přítlak. Kvůli kontrole dalších částí tratě už pořadatelé trénink nerestartovali. Potíže měl také Esteban Ocon z Alpine, který musel vyměnit šasi.

Sainz také měnil některé komponenty a na startu nedělního závodu se propadne o deset míst. „Kompletně jsme poškodili monokok, motor a baterii. Něco takového je prostě neakceptovatelné. Je to pro nás velmi těžké, bude nás to stát majlant. Carlosovi to posr… celé jízdy a v druhém tréninku se určitě nepředstaví (nakonec ale představil - pozn.aut.). Show je show, je to fajn, ale to, co se stalo, je v dnešní formuli 1 prostě neakceptovatelné,“ řekl Sky Sports šéf Ferrari Fréderic Vasseur.

Španělský jezdec přesto do druhého tréninku stejně jako Ocon nastoupil a od začátku zajížděl rychlé časy. Nakonec skončil druhý za Leclercem. Ocon obsadil šestnácté místo.

Již jistý mistr světa Max Verstappen byl čtvrtý a šestý. Jeho týmový kolega Sergio Pérez, který si může v předposledním závodě sezony zajistit definitivně druhé místo v šampionátu, zajel devátý a čtvrtý čas.

První trénink začal ještě ve čtvrtek místního času, moc dlouho ale netrval. Skončil už po osmi minutách, kdy se objevily žluté vlajky. Carlos Sainz z Ferrari následně odstavil svůj vůz na nejdelší rovince. Nejprve to vypadalo na technický problém, opakované záběry ale ukázaly, že Sainzovi sice motor vypnul, ale předcházela tomu velká rána ze spodní části vozu.

Sainz navíc kvůli výměně poškozených dílů pohonné jednotky bude muset v sobotu v noci (v Evropě od sedmi ráno) do závodu odstartovat dle pravidel z penalizací, nejspíše klesne na roštu o 10 míst.

„Za mě je to velmi nešťastné a špatné rozhodnutí. Než tvrdit, že to nejde vyřešit, by bylo mnohem víc férové se o to aspoň pokusit. Třeba nechat hlasovat týmy, jestli si může Ferrari vyměnit komponenty bez trestu,“ řekl expert na F1 Josef Král v průběhu přenosu druhého tréninku na Sport1. „Je to šílené. Někdo se měl postavit a udělat tvrdé rozhodnutí. Říct: Pravidla to sice neumožňují, ale pojďme se na to podívat normálním selským rozumem.“

Toto Wolff, šéf konkurenčního Mercedesu, naopak události bagatelizoval. „Jak můžete mluvit o černím dni pro F1? Vždyť se na to v Evropě stejně nikdo nedíval. Mluvíme o zasr… krytu kanalizace, který se uvolnil, což se stalo už v minulosti. Ano, pro Carlose to mohlo být nebezpečné, ale pochvalme lidi, kteří tuto Velké cenou připravili a posunuli náš sport zase dál.“

Jenže poněkud absurdní je i to, že organizátoři kvůli logistickým důvodům uzavřeli fanouškovské zóny v 1:30 místního času, druhý trénink přitom startuje ve 2:30, takže se odjede bez diváků na tribunách.

FIA následně uvedla, že musí být zkontrolovaná celá trať. Pořadatelé pak kritické kanálové poklopy vyndali a díry zabetonovali. Druhý trénink odsunuli, aby rychleschnoucí beton stačil ztvrdnout.

Program Velké ceny Las Vegas bude pokračovat třetím tréninkem, po němž se uskuteční o půlnoci na sobotu místního času (9:00 SEČ) kvalifikace. Závod začne ve stejný den ve 22 hodin (v neděli 7:00 SEČ). Poprvé od Velké ceny Jižní Afriky v roce 1985 se závod F1 nepojede v neděli.

Tréninky na Velkou cenu Las Vegas, závod mistrovství světa vozů formule 1:
První trénink:
1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:40,909
2. Hülkenberg (Něm./Haas) -2,537
3. Magnussen (Dán./Haas) -3,352
4. Verstappen (Niz./Red Bull) -3,488
5. Ocon (Fr./Alpine) -4,456
6. Russell (Brit./Mercedes) -4,588
Druhý trénink:
1. Leclerc 1:35,265
2. Sainz (Šp./Ferrari) -0,517
3. Alonso (Šp./Aston Martin) -0,528
4. Pérez (Mex./Red Bull) -0,820
5. Bottas (Fin./Alfa Romeo) -0,864
6. Verstappen -0,918.

Reklama

Související témata: