Hlavní obsah

A zase ten Verstappen. F1 ale nadchla skvělá bitva mezi Alonsem a Pérezem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jak jinak?! Téměř bez zájmů kamer, které raději sledovaly souboje na dalších pozicích, si už jistý mistr světa Max Verstappen dojel pro další suverénní vítězství. Tentokrát se ve Velké ceně Sao Paula zrodilo to s číslem 52 a už jen jediné mu chybí, aby v historickém žebříčku dohnal třetího Sebastiana Vettela. Druhý skončil Lando Norris z týmu McLaren, třetí byl díky předjetí v závěrečném kole Fernando Alonso, pro něhož jsou to už 106. stupně vítězů v kariéře.

Foto: Marcelo Chello, ČTK/AP

Fernando Alonso oslavuje třetí místo ve Velké ceně Sao Paula.

Článek

Charles Leclerc boural kvůli technickým potížím svého monopostu už v zaváděcím kole a jen pár desítek vteřin po zhasnutí červených světel muselo na trať vyjet safety car, protože v úvodní zatáčce poničili svá auta Kevin Magnussen a Alex Albon. A poničili také ochrannou bariéru, tudíž byl závod po dvou odjetých kolech přerušen.

Restart toho příliš nezměnil, v čele zůstával Max Verstappen, za ním jezdil Lando Norris, který sice na okamžik dostal Verstappena pod tlak, jenže jakmile vypadl z DRS zóny, už jen ztrácel.

„Start byl velmi důležitý, pak už jsem se snažil dobře pracovat s pneumatikami a udržovat si náskok na Lando Norrise,“ řekl Verstappen v cíli.

Nejzajímavější dění se tak odehrávalo na čtvrtém až šestém místě, kde se zprvu držel Hamilton, Russell a Pérez, přičemž v celkovém pořadí šampionátu se Hamilton k druhému Pérezovi v posledních týdnech výrazně přibližuje, i proto konečné pořadí z Brazílie může na konci sezony hrát klíčovou roli.

Jenže Mercedes se v Sao Paulu trápil, Russell musel předčasně skončit a Hamilton dojel až osmý. To tolikrát kritizovaný Pérez prožil den vzkříšení a postupoval výš. Až dojel třetího Alonsa, ovšem řadu kol ho ani za použití systému DRS nedokázal předjet. Prohnal se přes něj až v předpoledním kole, nicméně zkušený Španěl mu manévr v závěru vrátil a v cíli měl náskok na Péreze pouhých 53 tisícin vteřiny!

„Byla to neskutečná poslední kola. Připadalo mi to, jako bych byl 30 kol pod tlakem. Když mě předjel v předposledním kole, myslel jsem si, že je po všem. Ale pak jsem do toho dal všechno a na třetí příčku se vrátil. Je to fenomenální výsledek pro tým,“ uvedl Alonso.

I tak si Pérez upevnil druhou příčku v celkovém šampionátu, má před Hamiltonem 32bodový náskok.

Do konce sezony zbývají dva závody, za 14 dní pojede F1 v Las Vegas.

Velká cena Sao Paula, závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:26:07,136
2. Norris (Brit./McLaren) -8,277
3. Alonso (Šp./Aston Martin) -34,155
4. Pérez (Mex./Red Bull) -34,208
5. Stroll (Kan./Aston Martin) -40,845
6. Sainz (Šp./Ferrari) -50,188.
Nejrychlejší kolo: Norris.
Průběžné pořadí MS (po 20 z 22 závodů):
1. Verstappen 524
2. Pérez 258
3. Hamilton (Brit./Mercedes) 226
4. Alonso 198
5. Norris 195
6. Sainz 192.
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 782
2. Mercedes 382
3. Ferrari 362
4. McLaren 282
5. Aston Martin 261
6. Alpine 108

Reklama

Související témata: