Hlavní obsah

Kvalifikaci v Maďarsku ovládl Russell před Ferrari, Verstappen byl desátý

Aktualizováno

Sobotní kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska vozů formule 1 vyhrál překvapivě Brit George Russell z Mercedesu a vybojoval první pole position v kariéře. Čtyřiadvacetiletý jezdec "Stříbrných šípů" porazil na Hungaroringu o 44 tisícin sekundy Carlose Sainze, třetí byl další pilot Ferrari Charles Leclerc. Lídr mistrovství světa Max Verstappen skončil po technických potížích až desátý.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

První pole position je doma! Kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska F1 vyhrál George Russell z Mercedesu.

Článek

Russell zajel nejlepší čas 1:17,337 v úplném závěru. Jeho maximem v kvalifikaci byla dosud dvě druhá místa a v neděli bude mít ideální výchozí pozici pro zisk premiérového vítězství v MS.

Šanci na první triumf v sezoně živí díky Russellovi také tým Mercedes. Bývalý hegemon šampionátu a vítěz osmi předchozích ročníků Poháru konstruktérů se od začátku sezony potýká po změně pravidel se ztrátou rychlosti. Russell si může polepšit v pořadí jezdců. Nyní mu patří páté místo a od čtvrtého Sainze ho dělí jen bod.

Sainz bude útočit na druhé vítězství v sezoně, Leclerc už z druhé řady na čtvrté. Monacký pilot bude chtít také využít kvalifikační neúspěch Verstappena a snížit jeho náskok v čele pořadí. Rodák z Monte Carla aktuálně ztrácí z druhé příčky 63 bodů.

Úřadující šampion Verstappen zajel nejhorší kvalifikační výsledek v této sezoně. Nizozemský jezdec Red Bullu nejprve při prvním pokusu o rychlé kolo ve finálové části probrzdil a zajel průběžně sedmý čas. Poté si stěžoval na ztrátu výkonu a propadl se na konec pořadí. Na vítězného Russella ztratil takřka sekundu a půl.

Velká cena Maďarska odstartuje v neděli v 15:00.

Reklama