Hlavní obsah

Kvůli Neymarovi se možná pozmění pravidla F1. FIA chce zpřísnit celebritám vstup na start

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní automobilová federace FIA chce zpřísnit a omezit vstup celebrit a VIP hostů na startovní rošt (nejen) před závody formule 1. Spouštěčem této iniciativy je pak brazilský fotbalista Neymar, který se při nedávné Velké ceně Španělska „zapomněl“ na startu a ve chvíli, kdy monoposty vyrážely do zaváděcího kola, on postával na trávníku u hlavní rovinky, což bylo tuze nebezpečné.

Foto: Red Bull Content Pool

Brazilský fotbalista Neymar a britský herec Orlando Bloom pózují na startovním roštu letošní Velké ceny Monaka.

Článek

Že skutečně Neymar je tím „zlobivým hochem", kvůli kterému si chce FIA posvítit na předstartovní promenádu hvězd, přiznal sám prezident FIA Muhamad Sulajím. „Musíme se z incidentu při Velké ceně Španělska poučit. FIA dostala ujištění od Stefana Domenicaliho (ředitele F1), že byla přijata opatření, která zajistí, že se podobná událost už nebude opakovat," uvedl Sulajím. „Podle mých zkušeností je to problém nejen v F1, ale také ve formuli E či mistrovství světa vytrvalostních závodů. Na roštu je prostě až moc lidí."

Motorsport.com pak tvrdí, že jedním z připravovaných řešení je výraznější omezení vstupu do celebrit na startovní rošt.

Na druhou stranu filmové, hudební či sportovní hvězdy na startu přitahují pozornost fotografů i kamer. Jsou tu na pozvání stájí, častokrát propagují týmové sponzory a vzhledem k jejich dosahu na sociálních sítích otevírají svět F1 novému publiku. Nicméně to, že Neymar zůstal u trati ještě v době startu do zaváděcího kola, je pregnantním porušením pravidel. Navíc měl tu „smůlu", že ho zachytily televizní kamery.

„Nepochybuji o tom, že ve všech případech bude promotér dodržovat požadavky FIA na bezpečnost a ochranu. Povinností FIA je zajistit bezpečné prostředí pro všechny, protože to je v motoristickém sportu hlavní priorita federace," šéf FIA.

Ač jsou před vstupem na startovní grid všichni upozorňováni na pravidla a zaznívají i výstražné tóny, kdy se má rošt opustit, tak vzhledem k počtu hostů je pro traťové komisaře těžké vše uhlídat. Navíc incident s Neymarem přišel v době, kdy se prošetřují události z dubnového závodu v Austrálii, kde diváci prolomili bariéry a dostali se až k trati. Závěry vyšetřování má FIA dostat do konce června.

Reklama

Související témata: