Hlavní obsah

Místo povýšení přišlo ultimátum, Ricciardovi hrozí vyhazov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl být tím, kdo v polovině sezony vyžene ze stáje Red Bull Sergia Péreze. Jenže místo toho se Daniel Ricciardo ocitl v pozici, že bude možná z formule 1 sám brzy vyhnán, a nezachrání ho ani dokonalý široký úsměv a věty plné vtípků. Ve stáji RB, tedy juniorce Red Bullu, je až tím druhým, zatím nebodoval a už v květnu ho může v kokpitu vystřídat Liam Lawson.

Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Pilot formule 1 Daniel Ricciardo.

Článek

Před startem sezony mluvil o tom, že jeho přirozeným cílem je zase po letech získat angažmá v „neporazitelném“ Red Bullu. Respektovaný britský novinář Joe Saward dokonce psal, že má Daniel Ricciardo ve smlouvě klauzuli, která mu umožňuje do Red Bullu naskočit už letos v květnu, pokud by Pérez předváděl podprůměrné výkony. Jenže ani ne po měsíci je vše jinak a na odstřel je sám Ricciardo.

Novozélandský list The Herald totiž v pondělí přišel s informací, že vlivný poradce Red Bullu pro motorsport Helmut Marko dal Ricciardovi po závodě v Austrálii ultimátum. Pokud se nezlepší v nadcházejících dvou Velkých cenách v Japonsku a Číně, bude vyhozen a místo něj sedačku dostane 22letý Liam Lawson z Nového Zélandu.

Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Júki Cunoda (vlevo) a Liam Lawson v garáži stáje RB. Zády k fotografovi je Daniel Ricciardo

„Marko je Lawsonovým obdivovatelem. A taky je interně vnímán jako nejlepší možnost Red Bullu coby týmového kolegy pro Maxe Verstappena, když smlouva jeho současného parťáka Péreze vyprší na konci sezony 2024,“ píše The Herald.

Lawson přitom už za stáj RB (dříve AlphaTauri) v minulé sezoně závodil. Odjel pět klání, když Ricciardo absentoval kvůli zlomenině v levé ruce. Pak se vrátil a vedení si pro letošek ponechalo svou stálou dvojici. A kdo sleduje třeba netflixovou sérii Drive to Survive, tak ví, že vzájemné vztahy mezi Ricciardem a Cunodou rozhodně nejsou růžové, což koneckonců bylo poznat i po prvním klání této sezony v Bahrajnu, kdy Japonec předvedl zvláštní chování v dojezdovém kole.

„Ale to je za námi. Probrali jsme to spolu za zavřenými dveřmi,“ říkal Ricciardo.

Jen díky týmové režii tam Australan kolegu porazil, ovšem v následných dvou kláních od něj dostal na frak. Navíc se Júki Cunoda v Austrálii blýskl sedmým místem a připsal týmu šest bodů, což je pro stáje z druhé poloviny startovního pole pořádná porce a může při konečném dělení bonusů zajistit miliony dolarů. „Myslím, že se nám potvrdilo, že Júki už je totálně vyzrálý jezdec,“ uvedl v Austrálii Helmut Marko.

Ricciardo je roky pilotem, který má navzdory nevýrazným výsledkům jisté fluidum i ikonický široký úsměv. „Ricciardo je čistý imageový artikl a produkt moderních sociálních sítí. Jeho dlouhou kariéru nemůžete odůvodnit výsledky. Může děkovat Netflixu a podobným záležitostem. Může děkovat svému úsměvu a vystoupením před kamerami v padoku. Proti Cunodovi nepodává okouzlující výkony, ale má image, a proto v F1 je,“ řekl před pár týdny o Australanovi Jacques Villeneuve, světový šampion z roku 1997.

Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Daniel Ricciardo a Max Verstappen

A podobně kriticky o něm mluví další bývalý pilot F1 a syn slavného otce David Brabham, jinak Ricciardův krajan.

„Jak by mohl soupeřit v jednom týmu s Verstappenem, když nedokáže porážet Cunodu? Důvěra Red Bullu se brzy otočí proti němu,“ míní. A nizozemský pilot Giedo van der Garde přidává: „Nemyslím si, že se coby jezdec dožije konce sezony.“

Ricciardo, jenž letos oslaví 35. narozeniny, je přitom jedním z nejzkušenějších pilotů. Odjel 242 závodů, což ho zatím řadí na 13. příčku historie. Celkem 32krát stál na stupních vítězů, naposledy však v roce 2021 ještě v McLarenu.

Vylepší tyto statistiky, nebo přijde brzy konečná?

Reklama