Hlavní obsah

Červená světla ještě nezhasla a už se spekuluje o vyhazovu Péreze. Udrží se v F1 celou sezonu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červená startovní světla ještě nezhasla, ale ve formuli 1 se už hlasitě propírá, kdo by mohl být prvním vyhozeným jezdcem sezony. A asi nepřekvapí, že tradičně nejdiskutovanějším jménem je Sergio Pérez, tedy ten, o jehož konci ve stáji Red Bull se mluví už pěkných pár měsíců. Server F1-insider.com dokonce tvrdí, že se ho tým může bez nutnosti platit odstupné zbavit už po první třetině ročníku, pokud bude Mexičan podávat „podprůměrné výkony“.

Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Pilot stáje Red Bull Sergio Pérez

Článek

Je to už tradiční terč spekulací i zamýšlení, protože Sergio Pérez působí v Red Bullu vedle zářícího Maxe Verstappena při všem respektu jako břídil. A vzhledem k tomu, že na konci sezony vyprší 34letému Mexičanovi stávající kontrakt, se už hlasitě řeší, kdo by mohl žádanou sedačku přebrat. Skloňovaným jménem je Daniel Ricciardo, který v Red Bullu jezdil a teď má práci v jeho „béčku“, tedy stáji s krkolomným oficiálním názvem Visa Cash App RB.

„Dobře informované zdroje naznačují, že v Ricciardově kontraktu je klauzule, která mu po úvodních Velkých cenách umožňuje přestoupit do Red Bullu, pokud Sergio Pérez nezabere. A slyšel jsem, že pokud se tak stane, Danielův plat se ztrojnásobí a nahradí ho Liam Lawson,“ napsal na svém blogu respektovaný britský novinář Joe Saward, což do jisté míry koresponduje s informacemi o možném „beztrestném“ Pérezovu vyhazovu po Velké ceně Monaka.

Foto: Getty Images/Red Bull Content Pool

Piloti F1 Sergio Pérez (vlevo) a Daniel Ricciardo.

Že dojde v Red Bullu ke stejnému střídání stráží míní i další novinář Ted Kravitz. Byť podle něj se tak stane až na konci ročníku. „Především si myslím, že Ricciarda čeká vydařená sezona a skončí alespoň jednou na stupních vítězů. Získá hodně bodů a zabojuje o sedačku v Red Bullu.“ A už úvodní trénink v Bahrajnu, který Ricciardo vyhrál, naznačuje sílu jeho i týmu.

Sám Pérez zachovává pokerovou tvář. Zatímco loni nahlas mluvil o tom, že se chce stát mistrem světa, teď i s ohledem na minulou sezonu volí mnohem skromnější slova.

„Toto je moje 14. sezona v F1 a mým hlavním cílem bude zabrat na trati. A když podáváte dobré výkony na dráze, ostatní se o sebe postará samo. Půjdu závod po závodu a v ideálním případě budu za tento tým jezdit i v dalších letech,“ přeje si Pérez.

Vážně? Logicky Red Bull na toto téma oficiálně nemluví, nicméně Helmut Marko, šedá eminence stáje, přiznal: „Checo (Pérez) potřebuje podávat konzistentní výkony. Je jasné, že nemůže pokaždé jezdit na Verstappenově úrovni. Ale když v šampionátu skončí na druhém místě a získá aspoň jedno nebo dvě vítězství, bude aspirantem na místě na angažmá v Red Bullu i příští sezonu.“

Marko navíc přidal, že sice o místo pilota v týmu je zájem, ale má to svá úskalí. „Sedačka v Red Bullu je velmi žádaná, ale na druhou stranu se na ní nikdo dlouho neohřeje. Žádný jezdec se dokáže vyrovnat Verstappenovi, což má špatný vliv na jeho psychiku.“

Že by to mohl zvládnout Ricciardo? Ten podle Marka musí v první řadě porazit svého současného kolegu z týmu, Japonce Cunodu. Až pak prý může myslet na povýšení.

Vydrží Sergio Pérez v Red Bullu celou sezonu?
Ano
34,2 %
Ne
65,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3005 čtenářů.

Reklama

  Velká cena Miami - kvalifikace na sprint dnes 22 : 30
20240503T22 : 30:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.