Hlavní obsah

Mistrovský Mercedes na konci příští sezony opustí šampionát elektrických formulí

Stuttgart

Mercedes na konci příští sezony opustí seriál mistrovství světa elektrických formulí, který letos vyhrál v hodnocení konstruktérů i individuálním pořadí díky Nizozemci Nycku de Vriesovi. Německá automobilka se chce soustředit na aktivity v klasické formuli 1 pro monoposty se spalovacími motory.

Foto: David W Cerny, Reuters

Pilot Mercedesu Lewis Hamilton v akci na Hungaroringu.

Článek

De Vries o svém celkovém vítězství rozhodl před třemi dny, kdy mu stačilo dojet osmý v posledním závodě sezony v Berlíně. Je prvním oficiálním světovým šampionem, ačkoliv má seriál formule E za sebou již sedm sezon. Teprve od letoška mu Mezinárodní automobilová federace FIA udělila status mistrovství světa.

V příštím ročníku u toho Mercedes bude naposledy. "Mercedes-Benz oznamuje, že uzavře svůj úspěšný příběh ve formuli E jako závodní tým a konstruktér na konci osmé sezony v srpnu 2022," uvedla automobilka v tiskové zprávě. Přednost dostanou jiné priority. "Společnost se bude soustředit na své aktivity ve formuli jedna, aby posílila svůj sportovní status nejrychlejší vývojové laboratoře a ověřila udržitelné a rozšiřitelné závodní technologie," doplnil výrobce.

Mercedes od roku 2014 vévodí Poháru konstruktérů formule jedna. Posledních sedm ročníků MS vyhráli jeho piloti i v hodnocení jednotlivců, přičemž šestkrát to byl Lewis Hamilton. Britský závodník je při další obhajobě titulu letos zatím v čele průběžného pořadí MS, ale těsně před polovinou naplánovaných závodů mu šlape na paty Max Verstappen na Red Bullu.

Ještě před Mercedesem opustí mistrovství světa elektrických formulí jiné velké německé automobilky Audi a BMW. Ty už v prosinci oznámily, že skončí na konci tohoto roku. Mercedes plánuje vývojáře z elektrických formulí využít pro rozvoj sériově vyráběných vozů na elektrický pohon. První tři čistě elektrické modely chce automobilka představit v roce 2025. Do roku 2030 by se chtěla na elektromobily přeorientovat kompletně.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint