Hlavní obsah

Může jít o hazard se životem, varuje Russell před protestem v Silverstonu. Hamilton má pochopení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protest britských ekologických aktivistů ve Wimbledonu, kde přes veškerá bezpečnostní opatření vtrhli na kurty, je varováním i pro nedělní Velkou cenu formule 1 v Silverstonu. Závodník George Russell tvrdí, že pokud se někdo rozhodne podobně vystoupit, může tím vážně ohrozit jezdce, ale i traťové komisaře a všechny aktéry závodu. „Mám za to, že všichni mohou svobodně vyjádřit svůj názor. Dělat ale něco takového na trati formule 1 v přímém přenosu je nezodpovědné a extrémně nebezpečné nejen pro toho, kdo protestuje. Nazval bych to hazardem se životem," prohlásil britský pilot stáje Mercedes

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Aktivista ze skupiny Just Stop Oil vnikl ve Wimbledonu na kurt číslo 18.

Článek

Už loni právě na tomto okruhu demonstrovali aktivisté ze stejné skupiny Just Stop Oil. I když měla policie dopředu indicie o tom, že by mohlo dojít k pokusu o vniknutí na trať, nepodařilo se plány protestujících překazit. Šest z nich bylo později odsouzeno za narušení pořádku k veřejně prospěšným pracem. Přesto další část skupiny narušila i průběh květnového MS ve snookeru a teď vtrhla na travnatý dvorec při londýnském grandslamu.

O víkendu má být na Silverstonu až 300 tisíc fanoušků, chystají se proto mimořádná bezpečnostní opatření zahrnující využití uniformovaných policistů, detektivů v civilu, ale i stovek dobrovolníků za účelem zajištění veřejného pořádku. „Rád bych všem protestujícím doporučil, aby se podívali na to dobré, co formule 1 dělá z hlediska udržitelnosti, včetně úprav paliv," připomněl Russell a dodal, že nemá ani problém si s aktivisty promluvit.¨

„Chápu jejich úzkosti a obavy o stav planety, ale nemohou být tak hloupí, aby vstoupili na závodní dráhu s vozy formule 1, to je děsivé riziko, do kterého se nikdo z nás nechce zaplést," dodal další anglický jezdec Lando Norris z týmu McLaren.

Naopak pochopení pro radikály má naopak hvězdný Lewis Hamilton. „Rozumím, že těm mladým lidem jde o záchranu planety, na čemž musí záležet nám všem," uvedl britský závodník.

Reklama