Hlavní obsah

Nechceme návrat tankování během závodů, vyjádřily se stáje formule 1

Montreal

Zvažovaný návrat k doplňování paliva během závodů formule 1 se zřejmě neuskuteční. Zástupci stájí se několik týdnů po zveřejnění navrhovaných změn pravidel, k nimž by mohlo dojít od roku 2017, vyjádřili proti znovuzavedení tankování, které by prý bylo zbytečně drahé. Potvrdili to mluvčí několika stájí před nedělní Velkou cenou Kanady v Montrealu.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Hamilton při tréninku v Kanadě zastavuje se svým mercedesem v depu kvůli výměně pneumatik.

Článek

Tankování během závodu zažili piloti jako součást týmové strategie naposledy v roce 2009. Po přezkoumání možností ale nyní týmy jeho obnovení odmítají. „Vyšlo najevo, že by to bylo drahé a závody by to stejně nevylepšilo," řekl mluvčí mistrovského Mercedesu. Ze studie ředitele závodů FIA Charlieho Whitinga podle zástupců stájí vyplývá, že po zrušení tankování přibylo předjížděcích manévrů na trati.

S nápadem vrátit do královské motoristické kategorie doplňování paliva při zastávkách v boxech a zvýšit tak atraktivitu závodů přišla v polovině května takzvaná strategická skupina F1, v níž vedle promotéra Bernieho Ecclestonea a předsedy FIA Jeana Todta zasedají zástupci stájí Ferrari, McLaren, Mercedes, Red Bull, Williams a Force India.

Vedle doplňování paliva navrhla strategická komise v květnu i návrat k silnějším a hlasitějším motorům, změny ve výběru pneumatik a úpravy předního spoileru, který by se mohl zvýšit. Novinky by podle komise měly přinést zrychlení časů o pět až šest sekund na kolo. Návrhy musí předložit komisi F1, konečné slovo má světová rada FIA.

Reklama

Související témata: