Hlavní obsah

Nejsem tu, abych někoho pouštěl, řekl Bottas o „šprajcu" na Hamiltona

Barcelona

Finský pilot Mercedesu Valtteri Bottas uznal, že mohl při stíhací jízdě Lewise Hamiltona ve Velké ceně Španělska pustit svého týmového kolegu před sebe dříve, než pak učinil. Zároveň se ale hájil, že není ve formuli 1, aby se jen tak vzdával svých pozic a vysvětloval, že se snažil bojovat o náskok, který by ho udržel na stupních vítězů.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Finský pilot Mercedesu Valtteri Bottas.

Článek

"Mohl jsem ho (Hamiltona) pustit dřív, ale i já jsem jel svůj závod. Snažil jsem se dostat Charlese Leclerka na rozdíl, abych mohl znovu zastavit v boxech a pokusit se získat prémiový bod za nejrychlejší kolo. Soustředil jsem se hlavně na svůj závod," řekl pro televizi Sky Bottas.

K celé situaci mezi ním a Hamiltonem došlo 13 kol před koncem, kdy se Brit přes něj snažil na čerstvých pneumatikách dostat co nejdříve, aby ještě sesadil z vedoucí příčky Maxe Verstappena z Red Bullu. Tou dobou druhému Bottasovi však trvalo několik zatáček, než svého parťáka z Mercedesu pustil, a ten za ním mohl ztratit zhruba vteřinu.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Pilot Mercedesu Lewis Hamilton projíždí zatáčku v závodě formule 1 ve Španělsku.

"V rádiu nebylo s týmem o čem mluvit. Řekli mi, abych ho moc nezdržoval. Znovu ale opakuji, že jsem si i já jel svůj závod. Nejsem tu proto, abych pouštěl někoho před sebe. Jsem zde, abych závodil," uvedl finský jezdec, který se i před sezonou nechal slyšet, že plánuje být letos větší sobec.

Menší nesrovnalost však nakonec na pořadí v cíli vliv neměla. Hamilton svůj plán dokončil, Verstappena předstihl šest kol před koncem a po třetím vítězství v sezoně zvýšil svůj náskok v čele na 14 bodů. Bottas si pak dojel potřetí v tomto ročníku pro třetí příčku a stejný post mu patří i v průběžném pořadí MS.

"Důležitá pro mě byla ztráta po startu, kdy mě předjel Charles Leclerc. Ovlivnilo to celou mou první část závodu a je to škoda, protože jsem cítil, že naše rychlost byla dobrá. Jsem přesto rád, že jsem se po propadu na čtvrté místo vrátil ještě na stupně vítězů," dodal Bottas.

Další závod v Monaku, kde finský pilot Mercedesu ještě nikdy nevyhrál, se uskuteční 23. května.

Reklama

Související témata: