Hlavní obsah

Nepřímo změnil chod dějin F1. Teď Latifi, kterému hrozili i smrtí, končí se závoděním a jde studovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve formuli 1 získal za tři sezony pouhopouhých devět bodů, tedy nic zásadního, proč by měl být výrazně zapsán do její historie. I tak je Nicholas Latifi svým způsobem její významnou součástí, protože stál na začátku sledu událostí, které Lewise Hamiltona připravily o osmý titul mistra světa a naopak odstartovaly éru Maxe Verstappena. Teď tento 28letý kanadský jezdec oznámil, že se k závodění prozatím nehodlá vracet, protože chce studovat. „Věděl jsem, že po závodění přijde jiný život, a rozhodl jsem se, že nyní je ten správný čas se na něj připravit,“ uvedl.

Foto: Red Bull Content Pool

Bývalý pilot F1 Nicholas Latifi (uprostřed). Vlevo Júki Cunoda a vpravo Sebastian Vettel.

Článek

Latifi ze světa F1 zmizel už po loňské sezoně, kdy ho v týmu Williams nahradil Američan Logan Sargeant, což tedy popravdě co do výsledků nebyla úplně ta nejlepší trefa (ještě nemá ani bod). Latifi o svých dalších závodních plánech nemluvil, nikde nejezdil, až v úterý vydal na sociálních sítích obsáhlé prohlášení, v němž v kostce stojí, že hodlá studovat byznys a získat titul MBA.

„Nemusí to nutně znamenat, že se navždy loučím se závodním světem. Závodění bylo mým životem od 13 let a stále mě moc baví. Letos jsem nevynechal coby televizní divák žádný závod F1," napsal Latifi.

Z pohledu dějin F1 byl bezesporu zajímavou figurou. Oproti jiným pilotům začal na motokárách až ve 13 letech. Díky movité rodině ale i umu to dotáhl až do královské třídy, byť jeho angažmá u Williamsu bylo spíše finanční spásou a nutností pro tým, kterému vážně hrozil krach.

Světový ohlas, avšak dosti jiný než by si přál, zažil 12. prosince 2021 v Abú Zabí. Lewis Hamilton s náskokem mířil za svým osmým titulem, když v samotném závěru Latifi po souboji s Mickem Schumacherem boural a rozbil svůj monopost. Vedení závodu Velkou cenu přerušilo a následně kontroverzně restartovalo, čehož využil Max Verstappen, který na nových pneumatikách předjel Hamiltona a uzmul v bodově vyrovnané bitvě titul pro sebe.

„Už jsme mohokrát viděli ve všech možných sportech, že jeden incident v nevhodný okamžik vyvolá naprosto přehnané reakce a dostane to nejhorší z lidí, kteří si říkají ‚fanoušci'. Ale šokoval mě extrémní tón nenávisti a dokonce výhrůžek smrtí, které jsem dostal," popisoval tehdy Latifi.

Ten dokonce na čas vyfasoval ochranku. „Myslím, že jsem se s tím po dvou dnech vyrovnal, ale jsou lidé, kteří se s tím z nějakého důvodu nevyrovnají a může to mít velmi vážné následky. Může to znít hloupě, ale nakonec nevíte, jak vážně to lidé myslí. Stačí jeden opilý fanoušek na letišti nebo narazíte na někoho, kdo má špatný den a má opravdu extrémní názory. Stačí jeden takový člověk z milionu..." Sám přiznal, že od Hamiltona i lidí z Mercedesu se mu naopak dostalo podpory.

Teď Latifi startuje novou část svého života a třeba i tento zážitek coby vystudovaný byznysmen jednou dobře „prodá".

Reklama

Související témata: