Hlavní obsah

Pět míst na startu jako trest pro Péreze? To je výsměch, vztekal se Massa

Praha

Pořádný thriller přinesl samotný závěr nedělní Velké ceny Kanady vozů formule 1. Dvě kola před cílem sebral Daniel Ricciardo vedení Nicu Rosbergovi a zamířil k premiérovému triumfu. A při nájezdu do posledního kola zvedla diváky ze sedaček srážka Sergia Péreze s Felipem Massou, pro které závod skončil tvrdým nárazem do bariéry.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Brazilec Felipe Massa ukončil Velkou cenu Kanady tvrdým nárazem do bariéry.

Článek
Fotogalerie

Byl to mžik. Massa se snažil na cílové rovince před nájezdem do posledního kola obrat Péreze o čtvrtou příčku a snažil se svůj williams jedoucí rychlostí 300 km/h protáhnout zleva kolem mexického pilota. Jezdec týmu Force India před blížící se první zatáčkou ale nepatrně uhnul doleva a neštěstí bylo na světě - Pérez napálil bariéru vpravo a Massa bezmocně projel první zatáčku a skončil v bariéře za ní. A to ještě cestou mimo okruh málem sestřelil Sebastiana Vettela, který jel před oběma jezdci na třetím místě.

Karambol se naštěstí obešel bez zranění, oba jezdci ale skončili na skok v nemocnici, odkud po preventivní prohlídce putovali zpět za svými týmy. Pérez posléze vyfasoval za svůj nebezpečný manévr trest a při příštím závodu v Rakousku (22. června) přijde o pět míst na startu.

Pérez se jen smál

A právě výše trestu pořádně rozparádila Massu, podle nějž byl Pérezův manévr velice nebezpečný. „Mluvili jsme spolu při cestě z nemocnice. A opravdu mě hodně zklamal. Nic neřekl, jen se smál. Přitom to nebylo poprvé, co někomu při brzdění zkřížil dráhu. Musí se ještě hodně učit. Přál bych mu, aby byl na mém místě. Zajímalo by mě, jestli by ta obrovská rána trochu hnula jeho myšlením," líčil naštvaný Massa.

Brazilský jezdec přiznal, že v momentě, kdy ztratil vládu nad vozem, tušil problém. „Upřímně, čekal jsem, že se to bez zranění neobejde. Náraz byl opravdu silný a jsem vážně rád, že se to obešlo bez následků," poznamenal.

Nešlo o bláznivý kousek

Jury ale podle něj měla jednat rázněji. „Mají pravidla pro jakoukoliv událost, ale moc jim nerozumím. Pět míst na startu je ale směšně málo. Co víc mám říct? Řítil jsem se třístovkou a v takové rychlosti visí vážná nehoda ve vzduchu. Bylo to opravdu hodně nebezpečné. A málem to odnesl i Vettel vpředu," upozornil Massa.

Zazněly ale i hlasy, že nebezpečné bylo jednání pilota Williamsu. To ale zkušený Brazilec odmítá. „Měl jsem aktivní DRS a podařilo se mi dostat vnitřkem vedle něj. Při brzdění do první zatáčky jsem ho měl jednoduše předjet. Nemyslím si, že to byl nebezpečný manévr. Byla to příležitost, poté, co jej předjel Vettel, jsem cítil šanci. Ve stejném místě si podobným manévrem zajistil vítězství v závodě Ricciardo. Z mé strany to nebyl žádný bláznivý kousek," je přesvědčený Massa.

Kdo byl podle vás viníkem nehody v závěru GP Kanady?
Felipe Massa
26 %
Sergio Pérez
74 %
Celkem hlasovalo 15227 čtenářů.

Reklama

Související témata: