Hlavní obsah

Polák Kubica chce v F1 s BMW pravidelně bodovat

PRAHA

Do své třetí sezóny v MS formule 1 vstoupí o víkendu třiadvacetiletý polský pilot Robert Kubica. Za volantem BMW F1.08 má jednoznačný cíl. „Zlepšovat se a pravidelně bodovat,“ prohlásil rázně před cestou do Austrálie, kde 16. března osmnáctidílný seriál startuje. Loni na sebe nejvíc upozornil hrůzostrašnou havárií v Montrealu, z níž naštěstí vyvázl jen s lehkým zraněním.

Článek

„To už je pryč, dívám se dopředu. V Austrálii bych chtěl úspěšně vstoupit do sezóny, doufám, že své zatím nejlepší. Mám rád městské okruhy, v Melbourne jsem byl vždycky hodně rychlý. Líbí se mi ale i atmosféra města a tamní přátelští fanoušci. Každopádně už se nemůžu dočkat závodu. Týdny pochybností, kdo jak na tom je, konečně skončí,“ cituje server f1sports.cz nového polského hrdinu, který sesadil z trůnu skokana na lyžích Adama Malysze.

Spolehlivost je víc než rychlost

Společně s Nickem Heidfeldem mají dovést nový vůz stáje BMW Sauber k vyšším příčkám. Testování se ale neobešlo bez problémů. „Inženýři docela zariskovali a pustili se do nových věcí, což nám na začátku testování trochu komplikovalo život. Ale od představení auta všichni v týmu pracovali naplno sedm dní v týdnu. A snaha se vyplatila, udělali jsme pokroky ve všech oblastech. Jsem si jistý, že jsme ještě úplně nevyčerpali potenciál F1.08,“ pravil odhodlaně.

Nové vozy sice nejsou nejrychlejší, ale... „Spolehlivost bude letos jedním z nejdůležitějších předpokladů úspěchu. Uvědomte si, že celá pohonná jednotka musí vydržet čtyři závodní víkendy v řadě. Pokud se v Poháru konstruktérů chceme dostat výš, potřebujeme hodně spolehlivé auto. A navíc věřím, že postupně dokážeme i zrychlovat,“ zdůraznil Kubica.

Singapur oživením

S omezením elektroniky ve voze i se zrušením kontroly prokluzu kol se dokázal vyrovnat. „Bez kontroly prokluzu musí jezdec sundat nohu z plynu, aby se vyhnul nebezpečí protočení kol. To znamená, že ztratíte víc času. Celkově to ale není jenom otázka stylu jízdy, také auto musí pneumatiky optimálně využívat,“ vysvětlil.

Jako zajímavé zpestření vidí noční závod v Singapuru... „Bude to vzrušující oživení seriálu pro jezdce i pro diváky. Pokud vydrží počasí, neměly by být žádné problémy. Nejspíš stěží zaznamenáme nějaký rozdíl proti normálnímu závodu. Déšť by ale mohl všechno pořádně zkomplikovat. Odrazy světel by mohly negativně ovlivnit viditelnost. Jsem si ale jistý, že se FIA i na tuto možnost připravila a zajistí, že na trati bude bezpečno.“

Reklama

Související témata: