Hlavní obsah

Před závodem F1 zněla v Imole česká hymna. Staněk poprvé vyhrál v sérii F3

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český pilot Roman Staněk vyhrál v italské Imole poprvé v kariéře závod formule 3. Série je součástí doprovodného programu F1. 18letý jezdec ze Zašové u Valašského Meziříčí tak zažil v Itálii skvělý víkend, protože v sobotním sprintu dojel čtvrtý a celkově je v šampionátu nyní na třetí příčce.

Foto: twitter.com/FIAFormula3, Twitter

Oslavující Roman Staněk.

Článek

Staňkovi k výhře pomohla už páteční kvalifikace, ve které skončil druhý. V nedělním hlavním závodě, který ovlivnila mokrá trať, to byla taktická bitva s pneumatikami. Zpočátku se vpřed dostávali ti jezdci, kteří obuli mokré pneumatiky, leč na usychajícím okruhu měli po pár minutách výhodu ti, kteří zvolili ty suché. A mezi nimi byl i Staněk.

"Na začátku závodu to bylo skutečně těžké, protože polovina trati byla suchá a druhá polovina mokrá. Bylo těžké sprvně najít brzdné body a dostat se na hranu. Pak se ale trať výrazně zlepšovala," popisoval Staněk.

V dalším průběhu se Čech dlouho držel na druhém místě, byť třeba po startu a pak v 10. kole se na chvíli ocitl ve vedení. Klíčový okamžik přišel na cílové rovince v předposledním kole, kdy si Staněk skvěle a zkušeně připravil útok na prvního Bearmana a šel do čela. "Viděl jsem, že má problémy s pneumatikami. Takže jsem se připravil, využil slipstreamu a šel před něj."

A čele se Staněk už udržel. "Je to úžasné. Díky," křičel pak v cíli do týmové vysílačky.

Kromě výhry si Staněk připsal i nejrychlejší kolo a posunul se na třetí příčku celkového pořadí, přičemž ztrácí jediný bod na vedoucího Martinse. "Byl to skvělý závod a je nádherné vyhrát v italské stáji (Trident) před italskými fanoušky. Jsem opravdu šťastný," citovaly ho oficiální stránky šampionátu F3.

Formule 3 je druhým předstupněm k F1 a je ideální sérií, ve které na sebe mladí piloti toužící po královské formuli 1 mohou upozornit. V juniorském šampionátu závodí třeba Arthur Leclerc, mladší bratr Charlese, vedoucího muže formule 1 či Ralf Schumacher, synovec sedminásobného šampiona F1 Michaela. A nebo Enzo Trulli, syn bývalého pilota F1 Jarna.

Staněk o F1 sní, v 18 letech je to teď pro něj klíčová sezona, aby šéfy z vyšší série F2 zaujal. Teď v Itálii se to podařilo a před odpoledním závodem F1 hrála v Imole česká hymna.

To je skvělý úspěch.

Reklama