Hlavní obsah

Sainz bojuje o flek! Před pěti dny ležel v posteli a nemohl se hýbat, v kvalifikaci ale překvapil i sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před dvěma týdny přišel o závod v Saúdské Arábii, protože musel podstoupit operaci akutního zánětu slepého střeva. Ještě před pěti dny ležel zničený v posteli a byl rád, když se bez silných bolestí otočil. A přece Carlos Sainz přispěchal do Austrálie, usedl do kokpitu formule 1 a v kvalifikaci vysekl druhý nejrychlejší čas po zatím bezkonkurenčním Maxovi Verstappenovi. „Kdybyste mi to řekli před pěti dny, tak tomu nevěřím,“ přiznal Sainz.

Foto: Asanka Brendon Ratnayake, ČTK/AP

Pilot Ferrari Carlos Sainz při australské Velké ceně.

Článek

Po sezoně opustí Ferrari, protože jeho flek zaujme Lewis Hamilton, a tak Carlos Sainz nutně potřebuje na startu ročníku zaujmout. V Bahrajnu dojel třetí, jenže o týden později v Saúdské Arábii se rozjezd zastavil, když musel „pod kudlu“. Senzačně ho zastoupil mladík Oliver Bearman a Sainz nejspíš tušil, že musí urychleně zpět.

„Ale nejsem hlupák. Pokud bych se v pátek po trénincích necítil dobře, tak jako první zvednu ruku a řeknu, že ještě potřebuji čas. Nechci trpět, nechci bolesti ani to, aby se mi zhoršil zdravotní stav,“ říkal po příletu do Austrálie.

Už tehdy ale tvrdil, že rekonvalescence nabrala rychlý spád a že se v posilovně cítil lépe. Tréninky zvládl, v kvalifikaci vysekl setsakramentsky rychlý čas, když byl o necelé tři desetiny pomalejší než Verstappen, a odstartuje tak vedle něj z první řady. A to prý Sainz cítil, že ho mohl porazit, kdyby byl v lepší fyzické formě.

„Byla to moje druhá letošní kvalifikace s tímto autem a ještě se musím učit. Už se mi lépe hýbe a v kokpitu se se všemi těmi přetíženími a silami cítím v každém kole lépe. Zvykám si na zvláštní pocity, které po takové operaci máte,“ přiznal. „Teď jsem velmi šťastný, ale závod pro mě bude neznámou.“

Foto: Scott Barbour, ČTK/AP

Carlos Sainz po druhém místě v sobotní kvalifikaci.

Jedna věc je totiž kvalifikace, kde se soustředíte na jedno rychlé kolo a pak máte čas oddychnout si. A jiná věc je samotná Velká cena s 58 okruhy. „Nevím, jak se budu cítit a jak na to bude mé tělo reagovat, ale pochybuji, že tomu budu moct dát sto procent. První týden po operaci byl náročný, velmi jsem polehával v posteli a odpočíval. Ještě před pěti dny jsem měl problém se pohnout.“

Na druhou stranu Sainz prošel v pátek prohlídkou lékařů Mezinárodní automobilové federace FIA, kteří by ho do nějakého risku nepustili. Dali mu tak zelenou, aby mohl šéfy z konkurenčních týmů znovu zaujmout. Koneckonců podle italského listu Corriere dello Sport je právě on hlavním kandidátem Mercedesu na uvolněnou sedačku po Lewisi Hamiltonovi.

Jak si povede v neděli? Závod začíná v pět hodin ráno českého času.

Reklama