Hlavní obsah

Senzace v Soči, kvalifikaci vyhrál Norris. Hamilton byl čtvrtý

Soči
Aktualizováno

Dramatickou kvalifikaci na Grand Prix Ruska formule 1 vyhrál Lando Norris z McLarenu před Carlosem Sainzem. Mistr světa Lewis Hamilton byl čtvrtý. Šampionát pokračuje v napjaté atmosféře mezi lídrem Maxem Verstappenem a úřadujícím šampionem Lewisem Hamiltonem. Zatímco britský pilot Mercedesu má v Soči pátý pokus, aby získal jubilejní 100. výhru v kariéře, Verstappen, jenž před ním bude bránit pětibodový náskok v čele MS, po výměně motoru v pátečním tréninku bude podle pravidel startovat z konce startovního roštu.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Lando Norris ze stáje McLaren.

Článek

Pole position si v sobotní kvalifikaci vybojoval Brit Lando Norris na McLarenu. Druhý skončil Španěl Carlos Sainz na Ferrari, třetí příčku obsadil Norrise krajan George Russell na Williamsu.

Během soboty v Soči hustě a dlouho pršelo, takže ve scénáři byla varianta, že by se kvalifikace v případě potřeby odjela v neděli dopoledne, ale nakonec se počasí umoudřilo a uskutečnila se bez komplikací.

Třetí část přinesla senzaci. Lewis Hamilton nejprve při nájezdu do pit lane zavadil o zeď a kromě pneumatik si musel nechat vyměnit přední křídlo. Jenomže to nebylo hned k dispozici a ztratil u mechaniků hodně času. V posledním kole se pak roztočil a zadním křídlem narazil do bariéry. Na první místo se nejdříve dostal Sainz, kterého ale vzápětí sesadil Lando Norris, který získal své první pole position v kariéře. Třetí navíc dojel George Russell.

Lídr mistrovství světa Max Verstappen, který hájí před Hamiltonem pětibodový náskok, nasadil v pátek po třetím místě z úvodní jízdy nový motor a v druhém tréninku skončil šestý. Kvůli výměně motoru odstartuje do nedělního závodu z konce startovního pole. Nizozemec měl původně kvůli nehodě z minulé GP Itálie ztratit po sobotní kvalifikaci tři místa v pořadí na startu. Novou pohonnou jednotku nasadil také Charles Leclerc z Ferrari.

Verstappen tak kvalifikaci vypustil, v první části sice na trať vyjel, nezajel však ani měřený čas a už zůstal v garáži.

Norris využil v areálu bývalého olympijského parku z her v roce 2014 nevyzpytatelných podmínek a v závěru kvalifikace nasadil stejně jako jeho konkurenti nejměkčí směs pneumatik. Díky tomuto tahu pak zajel o 0,517 sekundy rychlejší čas než Sainz. Překvapil i třetí Russell, který se stane v příští sezoně novým pilotem Mercedesu.

Naopak sedminásobnému světovému šampionovi Hamiltonovi, který do té doby v kvalifikaci vládl, závěr nevyšel. Nejprve při cestě do boxů pro výměnu pneumatik narazil do zdi, poškodil přední křídlo a ztratil důležitý čas. Po opravě a návratu na trať nestihl nové gumy dostatečně zahřát a do bojů o nejrychlejší časy se nezapojil. Jeho týmový kolega Valtteri Bottas skončil sedmý.

Soči svědčí Mercedesu

Hamiltonovi se tak rýsuje velká šance. "Lewis je přímo laserově soustředěný, aby ve zbývajících osmi podnicích sezony dosáhl všeho, co je potřeba," řekl šéf Mercedesu Toto Wolff.

Právě okruh v Soči sedí Hamiltonovi a Mercedesu nejvíce ze všech. Britský jezdec je na tamní trati se čtyřmi výhrami nejúspěšnějším pilotem. Stříbrné šípy pak měly vítěze ve všech dosavadních sedmi závodech.

Taková šňůra se v historii žádnému týmu nikde nepovedla. "Rádi bychom na to navázali, ale víme, že nás letos čeká úplně jiná výzva. Bude to velmi intenzivní víkend," očekává Wolff.

Red Bull ani Verstappen v letovisku u Černého moře dosud nevyhráli ani nezískali pole position.

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Ruska formule 1:
1. Norris (Brit./McLaren) 1:41,993
2. Sainz (Šp./Ferrari) -0,517
3. Russell (Brit./Williams) -0,990
4. Hamilton (Brit./Mercedes) -2,057
5. Ricciardo (Austr./McLaren) -2,163
6. Alonso (Šp./Alpine) -2,211
7. Bottas (Fin./Mercedes) -2,717
8. Stroll (Kan./Aston Martin) -2,963
9. Pérez (Mex./Red Bull) -3,344
10. Ocon (Fr./Alpine) -3,872

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články