Hlavní obsah

Spolupráce Red Bullu s Hondou bude pokračovat

Red Bull prodloužil spolupráci na pohonných jednotkách s firmou Honda až do roku 2025. Elitní tým formule 1 tím překlene období do sezony 2026, kdy se v královské motoristické třídě očekává změna regulí týkajících se motorů.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Max Verstappen při Velké ceně Maďarska.

Článek

Honda se stáhla z formule 1 po minulé sezoně, kdy s jejím motorem získal Nizozemec Max Verstappen mistrovský titul. Pro japonskou firmu to byl první triumf v hodnocení jezdců od roku 1991, kdy se to Brazilci Ayrtonu Sennovi podařilo s McLarenem.

Red Bull založil svou vlastní společnost, jež spolupracuje s Hondou na dodávání pohonných jednotek jak hlavnímu týmu, tak sesterské stáji AlpaTauri. Partnerství mělo původně trvat jen do konce roku 2023, po němž by Red Bull převzal výrobu motorů zcela. Na základě nové dohody spolupráce skončí až v roce 2025, kdy by měla F1 představit novou generaci pohonných jednotek.

V aktuální sezoně vede Red Bull s velkým náskokem jak Pohár konstruktérů, tak hodnocení jezdců. Verstappen tak směřuje za obhajobou titulu.

Tovární tým Hondy opustil formuli 1 v roce 2008. Jako výrobce motorů skončila japonská automobilka na konci minulé sezony s tím, že se chce soustředit na bezemisní technologie.

Reklama

Související témata: