Hlavní obsah

Strategie Red Bullu slaví ve Francii úspěch! Hamiltonovi risk nevyšel

Aktualizováno

Max Verstappen z Red Bullu odstartoval do Velké ceny Francie formule 1 z pole position, do cíle dorazil rovněž první a navýšil svůj náskok v čele mistrovství světa na 12 bodů. Na okruhu v Le Castellet uspěl díky strategii dvou zastávek a v předposledním kole se dostal i před do té doby vedoucího úřadujícího světového šampiona Lewise Hamiltona z Mercedesu. Verstappen vedle třetího vítězství v sezoně získal i prémiový bod za nejrychlejší kolo, třetí skončil jeho týmový kolega Sergio Pérez.

Foto: Yves Herman, Reuters

Nizozemský pilot Max Verstappen slaví svůj triumf ve Velké ceně Francie.

Článek
Fotogalerie

Verstappen vybojoval 13. vítězství v kariéře a přerušil v Le Castellet dosavadní vládu Hamiltona, který tam vyhrál předchozí dva závody v letech 2018 a 2019. V minulé sezoně se závod v Le Castellet kvůli pandemii koronaviru nejel. Tým Red Bull zvítězil ve třetím závodě po sobě a navýšil i vedení v Poháru konstruktérů.

Mladý Nizozemec přerušil sérii dvou triumfů Mercedesu už v sobotní kvalifikaci a před 15 tisíci fanoušky na tribunách se i po zhasnutí startovních světel udržel v čele. Hned při výjezdu z první zatáčky ale vyjel mimo trať a jeho zaváhání využil Hamilton, který se dostal na první místo. "Nedokázal jsem udržet kontrolu nad vozem. Hrozně to klouzalo," hlásil Verstappen do vysílačky.

Foto: Yves Herman, Reuters

Max Verstappen na trati Velké ceny Francie.

Úřadující šampion Hamilton se snažil rychle vybojovat náskok, který by ho dostal z detekční zóny pro DRS a jeho nizozemský rival jen velmi těžko držel ztrátu pod dvě sekundy. Od patnáctého kola ale začali jezdci postupně měnit pneumatiky, které se na okruhu Paula Ricarda ničí rychleji než na jiných tratích. O čtyři kola později jel do boxů i Verstappen, a nejenže se stačil vrátit před druhým pilotem Mercedesu Valtterim Bottasem, ale se strategií trumfnul později i Hamiltona, jenž se po své pozdější zastávce vrátil až těsně za rivalem.

Brit na lídra řadu kol dotíral a držel ztrátu pod sekundu, ale Verstappen dál koncentrovaně chránil vedení. Následně si ale stěžoval, že nevěří, že mu stávající pneumatiky vydrží až do konce, a tak ve 33. kole zajel pro novou sadu středně tvrdých gum. Tou dobou měl na Hamiltona 20 kol před koncem manko přes 17 sekund. Okamžitě ale zahájil velkou stíhací jízdu a deset kol před cílem už byl za zády druhého Bottase, kterého po menším boji předjel. Finského jezdce předstihl následně i Pérez.

Verstappenovy pneumatiky přestaly být v závěru tak efektivní jako do té doby a k vedoucímu Hamiltonovi se zprvu přibližoval jen velmi ztuha. Nakonec se ale dokázal dotáhnout a kolo před koncem jej na dlouhé rovince předjel. Mistr světa už nemohl úder nijak opětovat a nevyhrál již třetí závod po sobě.

"Ten konec jsem si užil. Zpočátku bylo těžké udržet vůz na trati a i po první zastávce v boxech jsme viděli, že na tvrdších pneumatikách ztrácíme. Strategie dvou zastávek se naštěstí vyplatila, ale byl to velký boj. Celý závod to byla velká bitva s Lewisem a vypadá to, že to tak bude až do konce sezony," řekl v televizním rozhovoru vítěz.

"Gratuluji Maxovi, odvedl skvělou práci. Red Bull byl celý víkend silnější. Vzhledem k tomu, že jsme tu měli trochu obtížný úvod, jsem za tenhle výsledek rád. Samozřejmě mě mrzí, že jsme nevyhráli, navíc jsme byli ve vedení, ale na konci už na tom byly pneumatiky zle, takže to nešlo udržet. Jejich strategie zafungovala, ale když na ni najeli, nezbylo nám už nic jiného než zůstat dál na trati a doufat, že to gumy nějak ustojí," řekl Hamilton.

"Měli jsme tu trochu problémy s přítlakem, ale pak se podmínky na trati zlepšovaly a rozhodli jsme se u mě vyměnit pneumatiky trochu později. To se nakonec vyplatilo. Odjeli jsme vydřený závod a tým zvolil skutečně skvělou strategii. Jsem rád, že Max vyhrál a oba jsme získali spoustu bodů," řekl Pérez.

Velká cena Francie, závod MS vozů formule 1 v Le Castellet:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:27:25,770
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -2,904
3. Pérez (Mex./Red Bull) -8,811
4. Bottas (Fin./Mercedes) -14,618
5. Norris (Brit./McLaren) -1:04,032
6. Ricciardo (Austr./McLaren) -1:15,857
7. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1:16,596
8. Alonso (Šp./Alpine) -1:17,695
9. Vettel (Něm./Aston Martin) -1:19,666
10. Stroll (Kan./Aston Martin) -1:31,946.
Nejrychlejší kolo:
Verstappen.
Průběžné pořadí MS (po 7 z 23 závodů):
1. Verstappen 131 b.
2. Hamilton 119
3. Pérez 84
4. Norris 76
5. Bottas 59
6. Leclerc (Mon./Ferrari) 52.
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 215
2. Mercedes 178
3. McLaren 110
4. Ferrari 94
5. AlphaTauri 45
6. Aston Martin 40
7. Alpine 29
8. Alfa Romeo 2.

Reklama

Související témata: