Hlavní obsah

Světová rada motorsportu schválila snížení rozpočtů ve formuli 1

Londýn/Praha

Světová rada motorsportu FIA schválila podle očekávání snížení rozpočtového stropu, na kterém se minulý týden dohodly týmy formule 1. Pro rok 2021 budou mít stáje k dispozici 145 milionů dolarů, o další sezonu později klesnou povolené výdaje o dalších pět milionů. Na roky 2023 až 2025 bude stanoven rozpočet na maximálně 135 milionů dolarů. Do limitu se ale nezapočítávají například platy jezdců.

Foto: Deck Uli, ČTK

Pilot F1 Charles Leclerc. Ilustrační foto.

Článek

Stáje F1 se dohodly na přijetí úsporných opatření, aby zmírnily finanční dopady koronavirové krize. Po několikatýdenním jednání se podařilo snížit původně plánovaný maximální rozpočet na příští rok 175 milionů dolarů o 30 milionů. Menší týmy sice chtěly částku seškrtat až na 100 milionů, tak razantní krok ale odmítla elitní trojice Mercedes, Red Bull a především Ferrari.

Letošní sezona formule 1 ještě kvůli šíření covidu-19 nezačala, úvodních deset závodů už bylo zrušeno nebo odloženo. Pojede se nejdříve 5. července bez diváků v Rakousku. Příjmy šampionátu klesly podle květnové finanční zprávy zveřejněné promotérem Liberty Media oproti prvním třem měsícům loňského roku o 84 procent.

Reklama

Související témata: