Hlavní obsah

Titul už v sobotu, ale pak Verstappena čeká jen mírná oslava. V neděli nesmí nadýchat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už pár měsíců je ve formuli 1 jasné, že tou zásadní otázkou není kdo, ale kdy. A chvíle, kdy bude Max Verstappen už s definitivní jistotou korunován (staro)novým šampionem, je tady. Dokonce s velkou mírou pravděpodobností mu může titul připadnout netradičně už v sobotu, kdy se na okruhu v Kataru jede sprint. Nizozemci v něm stačí šestá příčka, aby se nemusel ohlížet na výkon týmového kolegy Péreze, a byl šampionem roku 2023.

Foto: Claudia Greco, Reuters

Max Verstappen má třetí titul šampiona nadosah

Článek

Matematika je jasná. Verstappen má náskok 177 bodů na Sergia Péreze, přičemž servírovat se do konce sezony bude ještě 180 bodů (včetně bodů za sprinty a bonusů za nejrychlejší kola). I proto je velmi reálné, že Verstappen se titulu dočká už v sobotu ve sprintovém závodě, za který se vítězi uděluje osm bodů.

Zjednodušeně totiž platí, že si Verstappen může dovolit být o pět příček horší než jeho týmový kolega Pérez. Pokud Mexičan sprint vyhraje, Verstappen k titulu potřebuje být nejhůře šestý. Pokud Pérez bude druhý, pak Verstappen nesmí dojet hůře než sedmý. A pokud Pérez skončí třetí, Verstappenovi stačí i osmá příčku. Skončí-li Pérez ve sprintu mimo stupně vítězů, je Verstappen šampionem bez ohledu na své umístění.

„Získat titul už v sobotu, je můj hlavní cíl. Doufejme, že z toho bude památný víkend. Trať v Kataru je zábavná, ale pro všechny to bude těžký víkend vzhledem k horku. Kvůli těm teplotám to bude zajímavé,“ řekl Verstappen.

Pokud 26letý jezdec získá už v sobotu třetí titul, zjeví se před ním nečekaný problém. Jak moc slavit? V Kataru je sice alkohol zakázaný, nicméně v hotelech bývají hospody a restaurace, kde drink dostanete. Jenže Verstappen to nesmí přehnat, neboť v neděli se jede hlavní závod a komisaři mohou jezdce na alkohol otestovat. A on už sám říkal, že se bude muset v takovém případě hodně krotit on i mechanici.

Mimochodem, aby se v F1 uděloval titul v sobotu, by se přihodilo po 40 letech. Do poloviny 80. let minulého století měly Grand Prix zpravidla sobotní termín a v roce 1983 se v prvním víkendovém dnu stal ve Velké ceně JAR šampionem Brazilec Nelson Piquet. Jeho dcera Kelly shodou okolností tvoří právě s Verstappenem pár.

Sprint se jede v sobotu od 19.30, nedělní závod startuje o půlhodiny dřív. Oba závody vysílá Sport 2.

Reklama